”Национална лотария” и парламентарни избори

3 октомври 2014 | 11:32 Дачев
Програмите на 5 национални и 5 други телевизии на 5 октомври

В изборния ден неделя, 5 октомври, предаването "Национална лотария" е позиционирано в ключовия момент - в 24 часа в полунощ, когато вече ще бъдат ясни победителите от извънредните парламентарни избори и те ще дават своите пресконференции в НДК.

По всяка вероятност обаче, гейм шоуто няма да бъде излъчено в този часови пояс и ще остане само със символичното си присъствие в програмната схема.

13-часов маратон отразява избора на България по Нова телевизия.
 
* * * * * * *
 
Събуди се и гласувай” започва в 7 ч. и ще продължи извънредно до 11 ч. Познава ли се изборният ден по сутринта и какви ще бъдат първите анализи и прогнози - с водещ Мирослава Иванова. Гласуване във ВИП Брадър на живо: зрителите ще разберат как и къде гласуват съквартирантите и какви са резултатите вътре в образцовия им дом.
 
Извънредна, близо едночасова обедна емисия на Новините на Нова (12.00 – 12.45) с водещи Ани Салич и Николай Дойнов - обзор на случващото се пред урните, избирателната активност и кои са първите сигнали за нарушения.
През целия ден репортерите на Нова ще предават пряко от 15 града в цялата страна. Как гласуват сънародниците ни в чужбина, ще разберем на живо от Турция, САЩ, Канада и Великобритания. Разследващите екипи на медията ще разкрият новите схеми за търговия с вот, ще следят нарушителите и ще реагират своевременно на всички сигнали за изборни манипулации.
 
В 16:15 ч. свое запазено място имат „Господари на изборите” – специално изборно издание на „Господари на ефира”, в което водещите Димитър Рачков, Васил Василев-Зуека и Мария Игнатова ще припомнят какво говориха и какво правиха лицата на водещите политически сили.
Пополина Вокс (актрисата Поли Христова) ще се включи ексклузивно и ще ни покаже какво биха направили обикновените хора, ако бяха министър-председатели за един ден.
 
Специалното изборно студио ще започне точно в 17 ч., когато един до друг ще застанат топ-водещите на медията – Ани Цолова, Виктор Николаев, Ани Салич и Николай Дойнов. Най-гледаната изборна провокация Сашо Диков броди из кулоарите на НДК. Зрителите ще видят втори епизод на „Стажантът на избори” и ще се справят ли политическите лидери с въпросите на Диков.
 
Накрая, но не на последно място – голямата изненада: най-търсеният българин (към днешна дата това е банкерът Цветан Василев - бел.ред.) ще прекрачи студиото на Нова в НДК.

* * * * * * *

bTV:
 
На 5 октомври предаването „Тази неделя” ще започне в 8:00 часа и ще даде началото на „Избори 2014: Пренареждане”, която ще проследява събитията в страната в изборния ден.
 
Гости на Жени Марчева, Мариана Векилска и Диана Любенова ще бъдат треньор №1 на 20 век България Димитър Пенев, журналистът Петко Георгиев и социологът Димитър Димитров, професор Николай Овчаров, Руслан Мъйнов и други.

Преди това, в 7:30 ч. ще има извънредно издание на bTV Новините, чиито издания ще видим още в 12, 15 (кратки) и 19 ч.

Студиото „Избори 2014: Пренареждане” е с водещ Антон Хекимян и започва в 17 ч. с очакван край около 02:40 ч. То ще бъде прекъснато за един час от музикалното шоу "Гласът на България" (21:30 - 22:30 ч.), което има и многозначително за деня заглавие - в очакване на резултатите от предварителното преброяване и официалните пресконференции.

В студиото и свързаните с него материали ще видим основните лица на медията като Станислав Иванов, Цветанка Ризова, Лиляна Боянова, Иван Георгиев, Биляна Гавазова и други.
Предаването ще започне със сравнение между изборите от зората на демокрацията до днес. Какви са приликите и какви са разликите? Защо избирателната активност прогресивно спада? Гости ще бъдат знакови лица от годините на прехода. Зрителите ще видят статистически данни, проучвания и изборни данни, представени с помощта на нова технология за виртуална реалност. Тя позволява триизмерни визуализации във всяка една точка на студиото. Данните ще представя водещата на bTV Новините Лиляна Боянова. В същото време гости на Антон Хекимян ще бъдат популярни личности и общественици. В студиото ще присъства и публика – студенти по журналистика, герои от bTV Новините и популярни предавания от ефира на bTV. 

Репортерите от страната, Западна Европа и Турция работят над журналистически разследвания и ще ги представят на живо в изборната вечер.
 
Зрителите ще могат да участват активно в предаването чрез сигнали и коментари в социалните мрежи с хаштаг #btvradar. Техните реакции ще обобщава водещият на bTV Новините Иван Георгиев на интерактивната видеостена в студиото.
В НДК е подготвено още едно студио. В него след 19 часа Цветанка Ризова ще интервюира  лидерите на политически партии и ще търси реакциите им във връзка с разследванията на репортерите на bTV и предварителните изборни данни. В същото време, в НДК ще бъде и Светослав Иванов. В рубриката „120 секунди” той ще показва ексклузивни кадри и интервюта зад кулисите на щабовете на партиите. 
 
Специалното изборно студио ще продължи в 22:30 ч. с резултатите от паралелното преброяване, реакциите по места, пресконференциите на политическите партии и коментарите на политици и анализатори за възможните коалиции в 43-тото Народно събрание.
 
* * * * * * *

БНТ: 

Извънредна изборна програма на 5 октомври.

Българите в чужбина, ползващи сателитната програма "БНТ Свят", могат да гледат синхронизираната с БНТ1 програма на "Денят на изборите започва" с Ася Методиева, Георги Любенов и Аделина Радева (7 - 12 ч.), новинарските емисии "По света и у нас" в 12, 14, 18 и 20 ч., "Още от деня на изборите" с Димитър Цонев (16 - 18 ч.) и студиото "Нощта на избора" с Бойко Василев (от НДК) и Добрина Чешмеджиева (от сградата на телевизията) между 18:45 и 01:30 ч., когато програмата продължава със запис на студентското риалити "Ку-ку Презареждане".

* * * * * * *

TV7 и News7:
 
В неделната сутрин на 5-ти октомври Диана Радева ще събуди зрителите точно в 8 ч.
Репортерите и кореспондентите в страната и чужбина ще информират за протичането на парламентарните избори. Камерите ще бъдат и пред урните и ще питат - за каква България гласуват държавните мъже и жени, политическите лидери, познатите лица от екрана и парламентарната трибуна.
 
Очаквайте и изненадващи гости с нестандартен поглед върху случващото се в държавата.
 
Ще се търсят отговори на въпросите - как „България гласува“ и какво ще последва от народния вот.
Анализатори, социолози, журналисти, политолози и най-вече обикновените хора ще са в обектива на предаването. Всичко от изборния ден зрителите ще могат да следят по TV7 и NEWS7 и в неделния следобед от 16 ч. с водещи Юлия Манолова и Георги Налбантов. Новини, прогнози и анализи очаквайте от гостите, живите включвания и репортажите.
 
Броени минути преди да станат известни резултатите, в студиото в НДК влизат и Валя Войкова и Стойчо Керев. Пред тях ще се изправят победители и победени. 
 
Какво следва за България и нейните граждани, как и дали ще се промени политическия пъзел – всички гледни точки през целия ден и следизборната нощ.
 
* * * * * * *

България Он Ер:

"Новинарски блок" с водещ Радинела Бусерска в 8, 9, 10 и 12 ч.;
08:30 - 10:30 ч. "Избори 2014" с водещ Калин Манолов;
14, 15, 16 и 17 ч. - "Кратки новини" и "Новинарски блок" с водещ Милена Милотинова;
18 ч. - студио "Избори 2014" с Иво Лаков;
19 - 24 ч.: студио "Избори 2014" с водещи Веселин Дремджиев и Мартина Ганчева.
 
* * * * * * *

Канал 3:

Предавания в 8:00 и 9:00 ч.
Студиа и новини от 18:30 и от 20:10 ч. до 23:30 ч., когато програмата продължава с "Психологически портрет" - предаване за паранормалното с Рени Атанасова и "Еротичен бутик".

* * * * * * *

Alfa:

Телевизията на политическа партия "Атака" акцентира на новото тричасово публицистично предаване "Неделник" с Волен Сидеров (16 - 19 ч.), новини и информационно-публицистичния блок "Държавата днес - Избори 2014" от 20 до 24 ч., след което продължава с "Гостите на Alfa TV" до 2 ч. през нощта.

* * * * * * *

TV+

Телевизията на Булсатком организира тричасово студио "Парламентарни избори 2014" от 20 до 23 ч.

* * * * * * *

Регионални телевизии:

Пловдивската телевизия "Тракия" предвижда две програмни полета за изборния ден:
- следобеден информационен блок 154 - 17 ч.;
- студио и новини от 18:55 до 21:40 ч.

Варненската телевизия "Черно море", освен своите новини, планира два специални едночасови блока, посветени на изборите:
- от 18 до 19 ч.;
- 20 до 21 ч.


ИЗБРАНО