Гласът на България

Музикално шоу по формата "The Voice Of…" на Talpa Media (Холандия), основана от продуцента Джон де Мол.

Музикален продуцент: Евгени Димитров-Маестрото

Шоуто търси най-талантливия певец, а до участие са допуснати само добри индивидуални изпълнители над 16 г. - като гласът на кандидатите е единственият критерий, по който се прави първоначалната селекция. За първи път тя става чрез кастинг "на сляпо”, като външният вид и поведението на кандидатите остават скрити за журито в първия етап от прослушванията.

Целта е да се получи позитивно и професионално състезание между истински певчески таланти. Участниците сами избират песните и жанра, в който да се изявят, а менторите - 4 големи имена в българската музика - участват в състезанието наравно с участниците.
Наградата за победителя е и материална, и морална. Най-големият талант в шоуто става изпълнител на водещата световна музикална компания - Universal Music.

===

В първите няколко епизода от шоуто водещият разкрива певческите възможности, личните предпочитания, твърдостта на характера и темперамента на талантите в контекста на емоционално наситената атмосфера на кастингите.

Вокалните таланти са подложени на строга 4-етапна селекция, а известни български музиканти гостуват в предаванията на живо, за да проверят възможностите на кандидатите да носят титлата.

Зрителите подкрепят своите любимци чрез SMS и чрез сайта glasatnabulgaria.bg. Победителят се избира от феновете, като резултатите се формират от сбора на SMS и онлайн гласовете.
Почитателите на шоуто общуват със своите любимци чрез Facebook и Twitter.

Фейсбук: facebook.com/Glasat
Туитър: twitter.com/voiceofbulgaria

===

Сезон I:
Продуцент bTV, изпълнителен продуцент - Слави Трифонов и "Ку-ку Бенд" (компания "Седем осми”). Водещ - Виктория Терзийска.
Жури-ментори: Миро, Ивана, Кирил Маричков и Мариана Попова.

Победител: Стелияна Христова.

- След предварителния подбор, до кастингите „на тъмно” бяха допуснати около 160 участници. В тази фаза треньорите сформират своите отбори от 14 отличили се певци, които наставляват и подкрепят така, че един от тях да стане „Гласът на България”. Участниците в шоуто подбират парчетата спрямо личните си предпочитания за жанр под вещите насоки на менторите, как да разкрият пълния си потенциал.
- Следват оспорвани „битки” между членовете на всеки от отборите. В този етап на селекцията всеки треньор посочва 6-имата участници, които ще преминат в следващия кръг на шоуто на база индивидуалното им представяне и потенциала им да бъдат новите артисти на Universal Music.
- В състезанието се включват и т.нар. „звездни отбори”, съставени от приятели, колеги и хора от най-близкото обкръжение на четиримата ментори. Те имат за задача да помогнат за обективната оценка за представянето на всеки един от претендентите за победата.
- Преди финалите, музикалните таланти се изправят на сцената самостоятелно и в дует със своите треньори - в концерти на живо, за да убедят зрителите в уникалния си талант и професионализъм.

===

Сезон II:
Продуцент bTV, изпълнителен продуцент - bTV Studios, творчески продуцент - „Седем осми”. Водещ - DJ Мартен Роберто.
Жури-ментори: Данчо Караджов, Преслава, Вики Терзийска и Миро.

Победител: Ивайло Донков.

===

Сезон III:
Продуцент bTV, изпълнителен продуцент - bTV Studios, творчески продуцент - „Седем осми”, музикален продуцент - Евгени Димитров-Маестрото. Водещ - DJ Мартен Роберто, ководещ Виктория Терзийска-Вики (от етапа "големи концерти").
Жури-ментори: ДесиСлава, Миро, Орлин Горанов и Атанас Пенев ("Наско от Б.Т.Р.").

Финалисти: Невена Цонева, Анна Пешева, Ати Молова и Кристина Иванова.
Победител: Кристина Иванова.
Награда: титла "Глас на България", 20 000 лв, лек автомобил и запис на сингъл.

===

Сезон IV:
Жури-ментори: Влади Ампов–Графа, Поли Генова, Камелия Вескова и Иван Лечев.
Водещи: Павел и Венци Венц.
Финалисти: Яна Сабанова, Кристина Кабадиева, Сара Сюзет и Радко Петков.
Победител: Радко Петков
Награда: титла "Глас на България", 50 000 лв., възможност за договор с продуцентска компания.

===

Сезон V:
Жури-ментори: Влади Ампов–Графа, Поли Генова, Камелия Вескова и Иван Лечев.
Водещи: Павел и Венци Венц.

===

От 18 юли до 24 октомври 2011 г. по bTV (сезон I).
От 11 февруари до 27 май 2013 г. - сезон II.
От 21 септември до 21 декември 2014 г. - сезон III.
От 26 февруари до 11 юни 2017 г. - сезон IV.
От 18 февруари 2018 г. - сезон V.

Повторения - от 25 март 2012 г. по bTV Action (сезон I), от 23 ноември 2013 г. по bTV Lady (сезон II)