Това го знае всяко хлапе

По лиценз на телевизионната игра от САЩ (с премиера през февруари 2007 г.) “Are You Smarter than a Fifth Grader” с автор - английският продуцент Марк Бърнет, създател и на формата "Survivor".

В българския вариант, във всекидневната игра възрастни хора отговарят на въпроси от първи до пети клас. Продуценти и водещи: Иван Христов и Андрей Арнаудов ("Междинна станция") до 22 февруари 2008 г. / Деян Славчев-Део и Димитър Павлов-Митко от 25 феруари 2008 г.

"Пищовите" на възрастните са самите деца от Класa, на възраст 5-ти и 6-ти клас, които имат тежката и отговорна задача да помагат в отговорите. Това не ги спира обаче да се присмиват безмилостно на участниците, когато не знаят отговора на въпрос „На една поляна има 11 щъркела, 4 от тях отлетели. Колко щъркела останали на поляната”, особено ако това е учителка от основното образование.

Всеки, който иска да участва може да се запише на номер 1690 и да се убеди сам, че няма нищо по-забавно от това да вземе 18 000 лева със знанията на едно хлапе.

Участниците трябва да отговарят на въпроси от първи до пети клас включително. Те имат 3 жокера:
* препиши (участникът не отговаря, а разчита само на хлапето до себе си);
* надникни (поглежда в „тетрадката“ на хлапето до себе си);
* спасен (ако участникът сгреши отговора на някой въпрос, а хлапето до него е отговорило правилно, той продължава участието си).
Участниците си избират един помощник за всеки два въпроса, но когато им свършват „пищовите“, трябва да продължат сами. Ако успеят да отговорят на всичките 10 въпроса (които са в 10 категории), участниците отговарят на още един въпрос за голямата награда, който също е от материала, изучаван в първи до пети клас. Ако участникът се откаже по време на състезанието, прибира парите, които е спечелил до момента, но ако сбърка - взима малка утешителна награда.

Съществен момент от играта е отпадането на участника. Независимо дали се оттегля по собствено желание или заради грешен отговор, той трябва да каже пред камерата: „Това го знае всяко хлапе, но аз - НЕ!”

Уеб сайт: http://hlape.btv.bg/

От 15 септември 2007 г. до 20 февруари 2009 г. по bTV.

ИЗБРАНО