Dess (Десислава) класирана първа за Евровизия

16 ноември 2011 | 12:13 Дачев
От БНТ официално обявиха резултатите от гласуването на Академията след прослушването на звукозаписите на песните кандидатки за българския финал на Евровизия 2012

На 23 ноември допуснатите до втория етап на състезанието песни отново ще бъдат селектирани, след като композициите бъдат изпълнени на живо в телевизионно студио. Само 22 от тях ще бъдат разпределени в полуфинал, който ще бъде излъчен директно на 14 януари 2012 г.

На първо място в гласуването е ДесиСлава с песента "Love is Alive", която е дело на създателите на "На инат".
Други популярни изпълнители са финалистите от "Гласът на България" Стелияна и Тодор, Цветелин Атанасов (по-популярен като Цецо Елвиса), Софи Маринова, Маргарита Хранова, Вяра Пантелеева, Николай Манолов и други. За поредна година виждаме в списъците и Светозар Христов и Симона Сиванио. Сред имената на щастливците, оценени от Академията на вчерашния първи етап, е Ивайло Колев, кандидатствал с три песни. Певиците Съни и Симона Сиванио стигат до втория тур с по две песни.

Пълен списък на 33-те одобрени песни и техните точки:

01 „LOVE IS ALIVE” DESS 146 точки
02 „WITHOUT YOU” ТЕНИ ОМЕДЕ -116 точки
03 „LOVE GOES AROUND” ЦВЕТЕЛИН АТАНАСОВ- ЕЛВИСА feat. DZ 116 точки
04 „STILL LOVE YOU” ТОДОР ГАДЖАЛОВ 112 точки
05 „ALONE” РЕНЕ РАНЕВ 102 точки
06 „SEARCHING FOR THE WORDS” ИВАЙЛО КОЛЕВ 102 точки
07 „ПЪТЯТ” СТЕЛИЯНА ХРИСТОВА 94 точки
08 „WINNER” СТОЯН ПЕТРОВ 94 точки
09 „ФИНАЛНА ЛЮБОВ” СОНЯ ИВАНОВА 88 точки
10 „WITH YOU” ПЕТЪР НИКОЛАЕВ 86 точки
11 „ИМА ЛИ ПЪТ” ИВАЙЛО КОЛЕВ 86 точки
12 „COME WITH ME” СИМОНА СИВАНИО 82 точки
13 „DREAM” ALEX & 4GIVE 82 точки
14 „THAT GIRL” НИКИ МАНОЛОВ 84 точки
15 „ВЯРА” ВЯРА ПАНТАЛЕЕВА 80 точки
16 „DON’T KEEP ME WAITING” ГРУПА „BEE IN THE BONNET” 78 точки
17 „LOVE IS THE MEANING” SUNNIE 78 точки
18 „STILL ON MY MIND” ГРУПА „BEE IN THE BONNET” 66 точки
19 „ПРОСТО ЛЮБОВ” СОФИ МАРИНОВА 66 точки
20 „DREAM” ГРУПА „BETTER THAN GREY" 64 точки
21 „ETERNAL” СИМОНА СИВАНИО 64 точки
22 „НОВО НЕБЕ” ВИКТОРИЯ ДИМИТРОВА 64 точки
23 „SHOW ME LOVE” ОГНЯН ЗЕЛЕНКОВ 62 точки
24 „SHUT YOUR MOUTH AND DO IT” SUNNIE 62 точки
25 „THIS IS MY GREEN WAVE” ГЕОРГИ ВЪРБАНОВ 60 точки
26 „SIDE BY SIDE” ГРУПА „ROLLING OVER” 58 точки
27 „KEEP ME DOWN” СВЕТОЗАР ХРИСТОВ 58 точки
28 „CONTIGO PUEDO VOLAR” ИВАЙЛО КОЛЕВ 56 точки
29 „НЕ СЕ ОБРЪЩАЙ” ГРУПА „BEE IN THE BONNET” 54 точки
30 „YOU ARE MY ANGEL” МОНИКА КИРОВСКА 54 точки
31 „LOVE” ГРУПА „RANDOM FACT” 52 точки
32 „ПРОШКА” МАРГАРИТА ХРАНОВА 50 точки
33 „REASON TO BELIEVE” JOHN STEEL 46 точки

Общо за участие са били подадени 64 песни. След близо 4 часово прослушване 22-мата членове на Академията класираха за следващия етап на състезанието горните композиции. В Академията личат имената на Михаил Белчев, Хайгашод Агасян, Мария Ганева, Ана-Мария Тонкова, Васил Гюров, Живко Колев, Енчев от дуото „Румънеца и Енчев”,  Драго Симеонов от "Дарик радио". Председател е композиторът Стефан Димитров.
Прослушването е било напълно анонимно и специалистите са чули песните в реда на подаването им за участие в конкурса. Никой от тях не е знаел имената на авторите, а гласовете на повечето от певците дори не са били разпознати.

Борбата за 33-то място е била особено напрегната, тъй като от 33-то до 37-мо място са останали песни с еднакъв брой точки и се е наложило прегласуване. След него на 33 място е класирана песента, която е получила най-много точки.
Песните „STILL ON MY MIND” и „DON’T KEEP ME WAITING” на група „BEE IN THE BONNET” са дискалифицирани поради нарушение на чл. 5 от регламента на конкурса. На тяхно място влизат следващите по брой точки композиции от прегласуването, а това са „НАПРАВЕНО ОТ БЪЛГАРИ” на ГРУПА „NEW 5″ и „THE WAY YOU SEE THE WORLD” на група „GO WEEK”.

Десислава депозира песента си в БНТ в последния ден от обявения срок.
„Не успях предния път и обещах да не разочаровам хората, които искат мен на този конкурс. Така че – предадох песента – тя е едно ритмично, модерно и много зареждащо парче. Дело е на музикантите от Симфоникс – Борислав Миланов, Себастиян Арман и Давид Бронер. Аз също участвах в композирането. Текста е отново на Боби и Себастиан – един страхотен екип! Те между другото, миналата година работиха с Поли Генова, така че са доказали качествата си” – обясни избора си певицата.
Тя е работила с момчетата от Симфоникс преди две години, тъй като тяхно дело е дуета на Десислава с Костас Мартакис „Agapi mou”. „Деси е един изключителен артист! Тя е не просто уникална певица и композитор, тя е творец в пълния смисъл на тази дума” – каза Борислав Миланов.

Мариана Попова пък реши да не участва в конкурса. "Евровизия е една утопия за нас, този конкурс категорично е  геополитически", твърди тя днес за "ProИнтервю". "Другите държави влагат милиони, за да си популяризират  песните, ние – ей така, колкото да става шум“, коментира тя.
В началото на месеца изтече информация за намерението на Алисия да участва, но песен в нейно изпълнение отсъства от пълния списък на заявените и класирани песни.

Редът за прослушването на живо на 23 ноември е определен по жребий (вж. пълния списък по-горе).



ИЗБРАНО