Преди обед (петък, bTV)

21 юни 2018 | 09:55 Дачев
След финала в края на месец май на сезон 4 на "MasterChef", поредицата „Гладиатори в кухнята“ в предиобедното токшоу се завръща с нова сила. Пред погледа на репортерката Венета Георгиева, рубриката започна в сряда, 20 юни, с участието на Цветомира Ванчева, заела второ място в риалити шоуто.

В петък, 22 юни, в ефир е Кольо Минчев, който се класира в Топ 5 на хоби-готвачите и сега ще приготви глазирана сьомга с портокали. Рецептата му съдържа още джинджифил, пюре от грах, пюре от цвекло и поширани моркови.
 
Кольо ще сподели, че един от основните уроци, които е научил в MasterChef, се отнася до реда в кухнята.
Чистотата и подготовката на всеки продукт улесняват процесите пред печката, а и са важни за безопасността на работата. Търговецът гледа към новото начало и новосформираното трио "Men in the Kitchen". Демонстрационните тематични вечери, които организират заедно с Даниел Радойков и Николай Немигенчев, включват и забавна част, която отразява преживяванията на гладиаторската арена. А когато любовта към храната се съчетае с художнически талант, резултатите са вдъхновяващи. Той призна, че не копира рецепти, а събира техники и вдъхновение от световните топ готвачи и ги прилага в собствени интерпретации. 
 
* * * * * * *
 
Междувременно, на masterchef.btv.bg/casting продължават записванията за участие в следващия сезон 5 на MsaterChef, за пролетта на 2019 г.
 
Първа стъпка в рецептата на Кольо, която ще видим в петък сутрин, е кипването на пресен грах за около 3 минути. Следва шоковото му охлаждане с лед (за запазване на свежия му цвят). Към граха се прибавя масло и прясно мляко, пасира се и се минава през ситна цедка, за да се превърне в гладко и фино пюре. След това червено цвекло се нарязва на кубчета (за да се свари по-бързо).
Кулинарят ще повтори стъпките по обработка на граха, за да получи красиво и пухкаво червено пюре. Той оставя зелената част от морковите, защото освен ядлива, тя е и красива - и ги пошира в прясно мляко. 
За да превърне сьомгата в „основен герой“, Кольо ще я глазира в тиган с масло, към което ще добави няколко резенчета джинджифил за пикантност, както и кора от портокал за свежест. Той ще покаже на зрителите и как да почистят филето и ще даде съвети за пълноценната употреба на всяка част на рибата.


ИЗБРАНО