И БНТ с поредица за западните Балкани след bTV и NOVA

18 май 2018 | 10:25 Дачев
След като bTV започна документална поредица за западните Балкани от 6 май, а NOVA стартира рубриката си „Балканите без граници“ в своя сутрешен блок от 10 май, сега и БНТ подхваща документална поредица, озаглавена "Западните Балкани", която тръгва на 20 май 2018 г.

Пълвият филм от поредицата е озаглавен „Македония – пет разказа за Европа“ и негов автор е Костадин Филипов. 
Лентата ще бъде излъчена в неделя, 20 май от 20:45 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1 и разказва за дълбоките корени на съвместното съжителството, надеждите и опасенията на македонците през погледа на един от най-добрите познавачи на нравите, историята и политиката на съседната ни страна – дългогодишния кореспондент на БНТ, БТА и БНР Костадин Филипов.

Оператор е Недялко Данов, режисьор е Николай Василев. Този киноразказ е първият от поредицата „Западните балкани“, който БНТ1 ще излъчи в рубриката „В кадър“. 

Поредицата включва общо 6 документални филма, създадени от журналистите Костадин Филипов, Тоня Димитрова (автор на филм за Босна), Весела Смилец, Поли Златарева (филм за Черна гора) и Бойко Василев, които изследват националните  специфики в отношението към най-важната тема на българското председателство на Съвета на ЕС – бъдещата интеграция на Западните Балкани. 
Продуцент на филмовия проект е Петя Тетевенска.
 
* * * * * * *

Филмът „Македония – пет разказа за Европа“ представя панорама на живота в съседната ни страна през разказите на хора от различни социални слоеве и с различни професии, които откровено споделят своите проблеми и очаквания за времето, когато ще бъдат част от Европейския съюз. 
 
Интервютата са снимани в Скопие, Охрид и в малкото гранично село Радожда. Герои във филма са млада жена, майка на две деца, която е учила в България и хоризонта на мечтите й свършва с връщане у нас. Пред камерата застава и главният редактор на един от водещите телевизионни канали в Македония – Атанас Кировски, един от най-добрите познавачи на прословутия проблем с името на държавата, който е важна пречка в процеса на преговорите по присъединяването на страната към Съюза.
Зрителите на БНТ ще надникнат зад кулисите на телевизионните новини и ще се срещнат с хората, за които информацията е професия.
 
Във филма си Македония – пет разказа за Европа“ Костадин Филипов ни среща и с един бивш министър-председател, екс военен министър и понастоящем професор по риторика и римско право в скопския университет Владо Бучковски, чиято мъдрост и опит му позволяват да погледне отвъд популярните мнения и да надникне зад завесата на официалните формулировки за мястото на Македония в общия европейски контекст.


ИЗБРАНО