„Здравей, България“ с рубрика за истории от Балканите

9 май 2018 | 22:16 Дачев
Сутрешният блок на NOVA „Здравей, България“ стартира нова рубрика, посветена на държавите от Балканския полуостров. В „Балканите без граници“ ще се излъчват интервюта с политическия елит на Балканите, поредица от лични истории за разделяните от дългогодишни конфликти държави, представени от първо лице и автентични разкази за творци и личности, които живеят и работят буквално без граници в балканските държави.
 
В първото издание на рубриката на 10 май 2018 г., четвъртък, водещата Аделина Радева разговаря с  председателя на парламента на Република Македония Талат Джафери. 
Сред темите в интервюто са етническият мир между албанци и македонци вътре в страната след напрежението през 2001 г. – загърбили ли са омразата и заплашена ли е стабилността в държавата. Двамата разговарят и за подписания през 2017 г. исторически договор за добросъседство между Македония и България и ще събори ли той правителството в западната ни съседка. 
 
Как гледат македонците на нас и смятат ли ни за основен съюзник за влизането им в Европейския съюз? Разделя ли намесата на САЩ и Русия балканските държави? Отговорите ще видим утре в „Здравей, България“ от 06:20 ч. по NOVA.
 
В петък ще видим още една балканска история – от Босна и Харцеговина, представена от журналистката Яна Николова.


ИЗБРАНО