”Iron Chef” тръгва днес по Food Network

17 януари 2018 | 11:52 Дачев
Най-популярното състезание между шеф готвачи вече и у нас
 
Тази вечер е премиерният епизод на състезанието за професионални готвачи „Железният готвач - Рицарски турнир“ по кулинарния канал Food Network. Iron Chef е японски телевизоннен формат, кулинарно състезание. Стартира в телевизия Фуджи, а премиерата му е била в далечната 1993 година.Излъчват се 309 епизода за 6 години. Поради големия интерес предаването е преведено на английски и се излъчва с огромен успех в САЩ и Канада.
 
В САЩ сериите се излъчват по телевизионните канали Food Network, Fine Living и Cooking Channel, собственост на Scipps Nework, които се разпространяват на петте континента.
Така постепенно кулинарното шоу завладява света. В България, през март 2012 г. тръгна втори сезон на "The Next Iron Chef".
 
Следва  „Железният готвач – Америка“, състезание между двама готвачи, които за 60 минути трябва да приготвят поне 5 ястия с определен вид продукти. Обикновено това са или много редки съставки, или много скъпи.
 
Малко забавна статистика за шоуто в Япония: в излъчените над 300 епизода са използвани близо 1500 трюфела, 4,6 кг черен хайвер, 84 парчета на перка от акула. Продуктите, с които са готвели готвачите, стрували над 7 милиона и 100 хиляди долара.
 
„Железният готвач - Рицарски турнир“ е най-новата поредица на Food Network. Водещ е Алтън Браун, който определя седмичните предизвикателства. В журито ще видим също знаменитости в кулинарното изкуство като Джефри Закариън, Марк Форджион и Джада Де Лаурентис.Състезателите трябва да сътворят удивителни ястия, за да си опитат късмета в Рицарския турнир. Накрая само един печели титлата "Iron Chef".
 
У нас предаването ще се излъчва по телевизионния канал Food Network от 17 януари 2018 г. - всяка сряда от 22 часа. Кои са тайните съставки в кухнята на железните готвачи? Ще се изненадате колко са прости, а шеф готвачите правят с тях чудеса!

* * * * * * *

По-късно тази година, по NOVA ще тръгне и друго състезание за професионални готвачи - "Hell’s Kitchen", водено от Виктор Ангелов.


ИЗБРАНО