”SpaceX” изстрелва BulgariaSat-1 на 17 юни

8 юни 2017 | 10:59 Дачев
При промяна в метеорологичните условия, прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни
 
SpaceX обяви в Туитър 17 юни 2017 г. като дата за изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит – "BulgariaSat-1". Спътникът ще бъде изведен в космоса от Кейп Канаверал с вече доказалата се ракета-носител "Фалкон 9" и ще  бъде вторият в света, изстрелван някога на вече летялата ракета.

През март миналата година съобщихме, че изстрелването се очаква до края на 2016 година и че то щеше да бъде предавано на живо.
 
Сателитният оператор "България Сат" е част от телекомуникационната група "Булсатком", доставчик на платена телевизия. Компанията, базирана в София, е иноватор в космическата индустрия в страната и предоставя надеждни решения за сателитни комуникации на радио и телевизионни, телекомуникационни, корпоративни и правителствени клиенти.

* * * * * * *

На 21 април т.г. бе съобщено, че първият български геостационарен комуникационен сателит е приключил успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. Тогава започна и подготовката за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване.
 
Преди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и България Сат извършиха редица финални проверки на "BulgariaSat-1" - включително тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита, както и няколко други важни тестове, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот.
 
Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат:
Изключително доволни сме от успешното приключване на всички тестови процедури и преминаваме към транспортирането на сателита до площадката, като в момента сме на етап планирането на прозорец за изстрелването му в Космоса. Първият геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали“ (април 2017).
 
За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът бе опакован в специален контейнер с контролирана среда, гарантиращ, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре в контейнера са регулирани.
 
С пристигането на сателита на стартовата площадка, екипите на SSL, SpaceX и България Сат го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 на компанията SpaceX и го зареждат с гориво. Българският сателит пристигна в Кейп Канаверал на 12 май.
 
* * * * * * *
 
След като бъде изстрелян от ракетата-носител до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. Сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.
 
В рамките на 30 дни след изстрелването, сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители.

Базиран на мощната "SSL 1300" платформа за излъчване, сателитът е проектиран да предоставя услуги за минимум 15 години, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години.


ИЗБРАНО