Ерик Маккормак във ”Възприятия”

17 януари 2017 | 12:33 Дачев
Кратко интервю с канадския актьор Ерик Маккормак (
Eric McCormack) по повод премиерния първи сезон на сериала "Възприятия" по AXN, всеки вторник от 21:00 ч.

Маккормак има 5 номинации за Златен глобус за сериала "Уил и Грейс", за който печели и награда "Еми" през 2001 г.
 
Сега Маккормак е в ролята на д-р Пиърс - ексцентричен професор по неврология, страдащ от параноидна шизофрения. Той е вербуван от ФБР, за да помага в разрешаването на особено заплетени случаи. Въпреки налудничавите му халюцинации, една агентка и негова бивша студенкта е готова да приеме неговите особености заради рядката му дарба да разпознава поведенчески модели и да се взира в хорските емоции, за да види какво се крие отвъд тях.
 
* * * * * * *
 
Въпрос: Как се случи така, че да Ви поканят за главната роля? 
 
Ерик Маккормак: Едно щастливо стечение на обстоятелствата, нищо повече. Благодарение на добрите ми отношения с Кен Билър – създателя на шоуто - и неговата визия за изпълнителя на ролята на Пиърс: „Опитваме се да мислим извън рамките, трябва ни някой като Ерик Маккормак“. И ето ме на хоризонта. Естествено знаех, че става дума за криминален сериал, но още с първата сцена от сценария разбрах, че нещата са по-различни. Къде другаде главният герой е член на научно дружество, интелектуалец и шизофреник едновременно.
 
Въпрос: Повлия ли Ви фактът, че героят Ви не си пада по установените процедури?
 
Ерик Маккормак: Даниел Пиърс е последният човек на Земята, който би следвал правила. Той не отива на местопрестъплението, за да се съобразява със съдебни процедури, оръжейни експертизи или нещо подобно. Абсолютно никой и нищо не го интересува. Неговата гледна точка е на човек, който иска да подреди пъзел, като открие и намести всички липсващи парчета. Всичко друго само го разсейва и отдалечава от крайната цел.
 
Въпрос: Смущаващо ли е да влезете в кожата на някой с толкова брилянтен ум, колкото този на Пиърс?
 
Ерик Маккормак: Да, но аз обожавам тази част от професията си. Обичам да играя някого, който може неща, които аз не мога. Забавно е да играеш убиец, когато никога не си убивал през живота си. Забавно е да играеш талантлив музикант, когато не можеш да изсвириш дори една нота в действителност. А в случая с „Възприятия“ е направо върховно! Не че на мен ми трябват пет часа, за да реша кръстословицата от вестника, но определено не мога да се меря с него. Много харесвам ума му! Изключително се радвам да научавам езици и идеи, които не съм знаел преди и да направя така, че да звучат сякаш аз съм ги измислил. Когато на времето гледах „Спешно отделение“ си мислех: „Господи, не бих искал такава роля, в която трябва да наизустявам терминология, от която си нямам понятие.“ Но, сцените, в които изнасям лекции в университета, се оказаха доста по-забавни, отколкото някога съм предполагал. 
 
Въпрос: Кое е това, което Даниел вижда в Кейт Морети и което позволява двамата да имат връзка, когато толкова много хора просто са го отписали?
 
Ерик Маккормак: Има една сцена с Дан Лория, който играе бащата на Кейт, в която той казва: „Помня те. Ти си учителят, по който дъщеря ми си беше паднала.“ Има нещо недоизказано в общото им минало, нещо недоизживяно. Предполагам тя е била красиво момиче, мълчаливо, от тези с очилата, отлична студентка. Сега е човек, който търси пътя си, стабилна, здраво стъпила на земята и мисля, че в този смисъл Даниел разчита много на нея. Тя определено е в сложен етап от живота си и също разчита на него за някои неща, но това ще се разкрива постепенно в продължение на сезона. Надявам се, че зрителите ще харесат връзката им, че ще се зарадват да ги видят заедно. Не съм сигурен, че това става ясно с първите епизоди, но до края на сезона ще разберете колко много е загрижен той за нея и колко неспособен се чувства заради състоянието си...
 
Въпрос: Какво е да работите с този актьорски състав и да градите отношения помежду си?
 
Ерик Маккормак: Голяма част беше описана подробно още от самото начало, което ни позволи да сме наясно какво предстои. Същевременно, когато имаш герой наречен Макс Левицки, по всяка вероятност не си представяш чернокож младеж, но точно Арджей Смит получи ролята. Той беше единственият чернокож на прослушванията, но... просто се отличи. Освен че е изключително умен, той притежава и голяма доза емпатия, с което спечели доверието ни. В процеса на целия сезон ще се избистря картинката относно кой е Макс и как се озовава в живота на Даниел, но фактът, че Даниел разчита толкова много на него, а едновременно го третира толкова зле, аз лично намирам за много интересен. 
 
Въпрос: Сега, след като имахте цял сезон в кожата на гения Даниел Пиърс, очаквате ли снимките на втори сезон?
 
Ерик Маккормак: Абсолютно, и то с огромно нетърпение! Много се радвам, че ми задавате този въпрос. В момента играя основно на Бродуей, но често си мисля: „Липсва ми този човек! Липсват ми неговата непредвидимост, неговата чудатост, начинът, по който мисли и по който взаимодейства с хората.“ Всеки ден с него е изненада. Когато наближихме края на сезона, в последните три епизода, ние наистина си имахме работа с тежко психическо състояние, много драматично, изискващо поемането на огромна отговорност. Нямам търпение да разбера как ще продължим оттам и искрено се надяам, че ще имаме шанса да го направим.


ИЗБРАНО