„Отблизо с Мира“ от събота - сезон 6

15 септември 2016 | 14:30 Дачев
Нови рубрики и обновено студио - събота и неделя от 11 ч. по БНТ1
 
Очакваният шести сезон на „Отблизо с Мира“ стартира тази събота. Предаването се завръща с нови рубрики и обновено студио в ефира на БНТ1. Водещата Мира Добрева ще продължи традицията да представя ценни хора и важни събития, които остават незабелязани в общия информационен поток. 
 
Рубриката „Дневникът на Червенокосата“ продължава да заема специално място в изданията на предаването. През новия телевизионен сезон обаче, зрителите ще могат да видят червенокосата Боряна Граматикова в друга светлина. На нея ще бъде поверена нова рубрика, която ще поставя акцента върху темите, които вълнуват младите хора. Всяка събота и неделя гост-коментатори ще представят любопитни истории от България и света, пречупени през техния личен опит.
 
С реверанс към есента, първите издания на „Отблизо с Мира“ на 17-ти и 18-ти септември ще припомнят събития от разгара на лятото. Зрителите ще имат възможност да видят любопитна история, заснета по време на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който бе водещ на коментарното предаване на БНТ „Линия Рио“ по време на Олимпиадата, интервюира един баща, който кръщава децата си на градовете, домакини на най-известното международно състезание в света. Защо децата му носят имената Атина, Париж и Сидни, зрителите ще научат в неделя.
 
* * * * * * *
 
През лятото камерата на „Отблизо с Мира“ запечата красиви кадри от международния фестивал на пясъчните фигури „Ruse Sand Fest-2016“ в Русе, който тази година бе посветен на спортната слава и нейните символи. 700 тона пясък бяха необходими на българските и чуждестранни участници, за да изваят своите скулптури, част от които достигаха внушителните 3 метра височина. 
 
Гост на Мира Добрева ще бъде известният водещи на БНТ Драгомир Драганов, който ще разкрие подробности около забележителната си лична колекция, посветна на цирковото изкуство. Какви са мотивите му да дари чуждестранните плакати от нея на музея на цирковото изкуство във Виена, както и каква емоционална стойност носи тя за него, зрителите на предаването ще научат на 18-ти септември (неделя). 
 
По покана на директорите на музея, Драго Чая ще представи във Виена през следващата година експозиция, посветена на 120-годишнината от създаването на българското цирково изкуство. Той ще разкаже и за вдъхновяващия си проект: първия частен виртуален музей на българското цирково изкуство BGCIRCUS.COM, който има амбицията да превърне в информационен портал за всички циркови артисти по света.
 
* * * * * * *
 
„Отблизо с Мира“ ще представи едно българско момче, което е пето в света по кайт сърф. Кайтсърфингът, който става все по-популярен и в България, е екстремен спорт, за който е нужен сериозна предварителна подготовка. За това как 19-годишният младеж извоюва престижното място в световната ранглиста и как изглежда спортът, пречупен през призмата на съвременния възглед на младите, Мира Добрева ще разговаря с Александър Бачев.
 
В рубриката „Къде са те сега“ гостува момиченцето от снимката с Георги Димитров – Нушка Григорова. Завършила актьорство, тя става една от първите режисьорки в Българската националната телевизия и кореспондент от Москва.


ИЗБРАНО