„Журналистика за хората”-4: наградените

27 ноември 2015 | 12:41 Дачев
Фонд "Валя Крушкина" обяви и връчи четвъртите си годишни награди

Репортерите на Нова телевизия Мария Милкова и Вероника Димитрова спечелиха призове в престижния конкурс „Валя Крушкина: журналистика за хората”. Това е четвъртото издание на конкурса, създаден в памет на журналистката на БНТ Валя Крушкина, починала през 2012 г. 

Кратката церемония, водена от актьора Даниел Цочев, се състоя вчера, 26 ноември, в Студио 1 на БНР.

Мария Милкова спечели голямата награда на конкурса. „Това, което съм научила от журналисти като Валя Крушкина, е да следвам истинския път в журналистиката, а той не е никак лек”, сподели Мария Милкова. Във филма, излъчен в "Темата на Нова" - „Будителят без броня”, тя разказа за учителя по физика Теодосий Теодосиев. Учител, който остава верен на образованието въпреки мизерията, в която работи.
 
Мария посвети своята награда на своите учители, защото те са „много важна част от едно общество, а ние често го забравяме”. „Ще продължавам да разказвам истории със сърце и душа и да съм истински журналист”, обеща Мария Милкова.
 
За разкритията си за джебчийската мафия в Игнатиево, репортерът Вероника Димитрова взе отличието в категорията „Телевизия”. Заради репортажите си Вероника получи смъртни заплахи от лидера на партия „Солидарност”, включил в листите си мъжа на една от джебчийките. Прокуратурата започна разследване срещу него. „Зад този репортаж стои много труд, много смелост и нерви. Доволна съм, че можах да разкажа истината”, сподели Вероника Димитрова. „Ще продължавам да показвам истината и само истината”, заяви тя.

Наградата "млад журналист" беше спечелена от Благой Цицелков от БНТ, a в категорията "онлайн медия" бе отличена Татяна Ваксберг, която пише за "Дойче веле". 
 
Призът за печатни медии взе Росен Босев от "Капитал", а като снимащ журналист беше отличен Недялко Данов
 
В категорията "Радио" е отличена Еленора Тахова от БНР-Благоевград.

* * * * * * *

Фонд "Валя Крушкина" e част от Фондация "Работилница за граждански инициативи" и бе създаден на 1 септември (обявен на 11 септември) 2012 г. от брат й Венцислав Крушкин и от журналистката от БНТ Вирджиния Владимирова с помощта на роднини, приятели и колеги на Валя Крушкина от различни медии.

Средствата, събирани по сметката на фонда, се предоставят основно за лечението на онкоболни деца (каузата на Валя Крушкина), а една част - за годишните награди, насърчаващи и подкрепящи "смелата българска журналистика с човешко лице".

Журито се състои от 14 изявени журналисти и общественици и избира директно носителя на голямата награда, която е на стойност хиляда лева. Тази година то оцени общо 53 номинации със 108 материала. Наградите в 6-те категории са по 500 лв.

Общо 7  журналисти получиха вчера специалната стъклена мастилница „Кристална круша“, грамота и парична награда.


ИЗБРАНО