Втори награди ”Златна бленда”

11 октомври 2014 | 13:23 Дачев
Гласува се на сайта на кампанията

Във второто издание на Jameson Златна Бленда участват български филми и сериали, които са публично представени в периода 1 юни 2013 – 31 юли 2014.
 
Освен наградите на публиката, ще бъдат връчени и две допълнителни специални награди на журито - за „Най-добър филм“ и „Най-добър сериал“.
 
Гласуването е до 17 ноември, а победителите ще бъдат обявени на специална церемония на 22 ноември.
 
* * * * * * *
 
Номинациите са в 11 категории:
 
"Крал на комедията" и "Кралица на комедията" - за актьорско присъствие във филм или сериал; номинирани са 12 актьора и 7 актриси.
 
"Лошото момче на България" / "Фаталната жена на България" - характерни отрицателни образи. Номинирани са 10 актьора и 11 актриси;
 
"Откритие" - актьорски дебют с 8 номинации.
 
"Най-гореща двойка" - за екранна двойка с привличане между актьор и актриса. Номинирани са 7 двойки.
 
"Най-грабваща история" с 9 номинации.
"Най-добра екшън сцена" със 7 номинации.
"Най-добра запомняща се реплика" - за крилати фрази и култови реплики с трайна следа в ежедневната лексика и жаргон. 13 номинирани реплики.
 
"Най-добър филм" - оценка чрез гласуване на публиката, журито излъчва свой отделен победител. Номинациите са 5:
* Виктория
Живи легенди
Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха
Отрова за мишки
Съдилището
 
"Най-добър сериал" - отново с два победителя - от публиката и от журито. В категорията има 6 номинации - 4 от bTV и 2 от БНТ:
* "Домашен арест" (bTV)
* "Под прикритие" (БНТ)
* "Революция Z" (bTV)
* "Столичани в повече" (bTV)
* "Фамилията" (bTV)
* "Четвърта власт" (БНТ).
 
* * * * * * *
 
Общо за БНТ има 21 номинации:
- две за "най-добър сериал"
- номинации в 7 категории за двата сериала: в категориите „Лошото момче на България“, „Фаталната жена на България“, „Най-гореща двойка“, „Откритие“, „Най-запомняща се реплика“, „Най-грабваща история“ и „Най-добра екшън сцена“.
 
Любимците от „Под прикритие“ Захари Бахаров (Иво Андонов) и Мариан Вълев (Куката), са с втора поредна номинация - за „Лошото момче на България“. Тази година към компанията им се присъединява и Явор Бахаров, който направи изключително силна роля като мафиотския син Бардем. От „Четвърта власт“ логичната номинация в категорията е за Христо Шопов, който изигра ролята на Павел Троянов – шеф на Бюрото за национална сигурност.
 
В категорията „Откритие“ са номинирани актьорът Ивайло Захариев от „Под прикритие“ и Мила Парушева от „Четвърта власт“. За приза „Фаталната жена“ ще спорят Анастасия Неделчева – балерината-компаньонка от „Четвърта власт“, и Йоанна Темелкова – Ния Туджарова от „Под прикритие“ 4.
 
БНТ е с номинации и в категорията „Най-гореща двойка“ - Деян Донков и Мила Парушева от “Четвърта власт“ и Йоанна Темелкова и Захари Бахаров от „Под прикритие“.
 
Двата хитови сериала на БНТ ще участват и с най-запомнящите се реплики и сцени. В „Четвърта власт“ незабравими ще останат: „Няма минало, всичко е както преди. Още сме в ръцете на същото зло“, “Лъжата в журналистиката означава край” и “Този път си във война с истината. Няма как да спечелиш”. Номинациите за хитови реплики в „Под прикритие“ са: „Много предатели, брат, много“ на Иво Андонов и „Те ни гонят, ние бягаме“ на Куката.
 
В категорията „Най-грабваща история“ с номинация са Андрей Кръстанов – бивш сътрудник на Държавна сигурност, и Павел Троянов, чиито амбиции в политиката завършват със самоубийство в „Четвърта власт“. А завладяващата професионално-лична драма е за комисар Попов, който убива Джаро на гроба на дъщеря си, и за мафиота Фарук, чиито син е убит от Куката пред очите му. И две сцени са от четвъртия сезон на „Под прикритие“.
 
Криминалната поредица се състезава в още една категория – за „Най-добра екшън сцена“, с три номинации. Това са зрелищното преследване на Джаро по улиците на Свети Влас, сцената, в която Куката спасява проститутката Мона и моментът, когато Джаро измъква Ния от засадата на турците.
 


ИЗБРАНО