”Лачените обувки на незнайния воин” по БНТ1 днес от 21 ч.

30 септември 2013 | 12:27 Дачев
Почина големият режисьор Рангел Вълчанов, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци

Той страдаше от тежко онкологично заболяване - рак на гърлото, претърпя няколко операции и беше загубил напълно гласа си. Вълчанов е починал тази сутрин в софийска болница, дни преди да навърши 85 години.

В памет на Рангел Вълчанов, тази вечер от 21:00 ч. БНТ1 ще излъчи филма "Лачените обувки на незнайния воин" (драма, България 1979 г., реж. Рангел Вълчанов, в ролите: Борислав Цанков, Иван Стоичков, Славка Анкова, Емилия Маринска и др.).
Филмът ще се излъчи отново по БНТ Свят на 12 октомври (събота) от 15:00 ч. и на 13 октомври след полунощ.

* * * * * * *

В „Лачените обувки на незнайния воин”, задавайки си въпросите „кои сме, откъде сме и кое ни кара да вървим напред”, главният герой Симеон се връща назад към детството си, за да стане отново 7-годишното момченце Моне.
Въпроси, които самият Вълчанов си задава, стоейки една сутрин пред Бъкингамския дворец и наблюдавайки смяната на караула.

И режисурата, и сценарият на „Лачените обувки на незнайния воин” са дело на Рангел Вълчанов. В ролите зрителите ще видят Борислав Цанков, Иван Стоичков, Славка Анкова, Емилия Маринска, Николай Величков, Григор Димитров, Траянка Стоичкова, Венка Минкова, Невена Пърмева, Василка Георгиева, Любомир Иванов, оператор е Радослав Спасов.

85-минутната драма от 1979 г. има приз за режисура от Фестивала на българския игрален филм-Варна /1980/; „Златен паун” от Международния филмов фестивал в Делхи /1981/, отличена е за сценография от Съюза на българските филмови дейци /1979/ и за дизайн на костюми от Съюза на българските художници - Варна /1980/.

* * * * * * *

БНТ2 и БНТ Свят също променят програмите си в памет на големия режисьор Рангел Вълчанов, който ни напусна днес.
 
От 22:05 часа по БНТ2 зрителите ще могат да видят документалния филм, посветен на Рангел Вълчанов - "Пътешествие между два филма".
От 19:10 ч. БНТ Свят ще излъчи портрет на талантливия творец в рубриката "Умно село: Дебютантът".
 
В поредицата "Българска кинокласика" по БНТ Свят в събота (5 октомври, 15:00 ч.) ще се излъчи "Слънцето и сянката" (1962), който бе заложен в програмата по повод 85-годишнината на режисьора.

На 13 октомври 2013 г. (неделя) БНТ1 ще излъчи и "Бягство в Ропотамо" (1973 г.) с участието на Наталия Маркова, Димитър Ташев, Георги Калоянчев, Константин Коцев, Иван Кондов, Стоянка Мутафова, Григор Вачков.

* * * * * * *

Рангел Петров Вълчанов е роден на 12 октомври 1928 години в софийското село Кривина. През 1953 година завършва театрална режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Работи в СИФ "Бояна" от 1952 г. като асистент-режисьор и режисьор. Дебютира с филма "На малкия остров" (1958), който и до днес си остава един от ненадминатите шедьоври в българското кино. Това е първият наш филм, който получава международно признание - от кинофестивалите в Прага (втора награда за режисура) и Мелбърн (почетен диплом).

Член е на Европейската филмова академия и е избран за филмов режисьор №1 на България през XX век. Сред най-известните му филми са "Инспекторът и нощта", "Вълчицата" (1965) и "Лачените обувки на незнайния воин" (1979). От 1970 до 1972 г. работи в Чехословакия, където заснема "Лице под маска" и "Шанс".
Филмът "А сега накъде?" (1988) бе продължен с "А днес накъде" (2007).

През 1999 г. Рангел Вълчанов бе удостоен с орден „Стара планина", на 3 ноември 2008 г. с орден "Паисий Хилендарски", а на 4 ноември 2008 г. - с орден "Св. св. Кирил и Методий". На 9 октомври 2012 година е избран за действителен член на Българската академия на науките.

Освен режисьор, сценарист и актьор, Рангел Вълчанов е и писател - той е автор на книгите "Всички ще умрем, а сега наздраве" (2010), "Ура! Най-после и онемях!" (2012), "Хем съм сам, хем няма никой"(2013).
"Хем съм сам, хем няма никой" бе представена през април - това бе третата му книга след тежката операция, при която Вълчанов загуби гласа си.

* * * * * * *

Поклонението пред тленните останки на Рангел Вълчанов ще е в четвъртък, 3 октомври, от 13:00 часа, в черквата „Свети Георги”.


ИЗБРАНО