Умно село

Поредица от документални филмови портрети на българските артисти – режисьори, актьори, музиканти, художници, поети и писатели.
Продуцент - "VIP Media Film" (Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова).

Разкази за красотата на таланта, историите, чувствата и преживяното в изкуството и в живота.

Амбицията на авторите е в тях да бъде проследена и нишката на времето, да бъдат разпознати кръговете от хора и събития, градили културните пластове на нацията. Заглавието на поредицата носи печата на авторската идея и гаранцията за единен стил и жанр.

Галерията от артистични лица минава под наслов ”Умно село”, по заглавието на едноименния филм на Доньо Донев. Заглавието-метафора на нашата общност се свързва с идеята да бъдат откроени "най-личните" представители на нашето "село", които обаче са и едни от нас.

Филмите са издържани в динамично темпо, модерна визия и монтаж. Всеки от тях носи своя драматургия, определена от същността на конкретната личност, нейния темперамент, приятелски кръг, творческа и житейска биография. Неочаквани ходове, обрати, парадокси, чувство за хумор движат действието, също като в живота на самите герои. Всеки филм има отделно заглавие, свързано с доминираща характеристика на личността.

Важно за поредицата и вписването й в златния фонд на БНТ е, че в разговорите и представянето на личността се излиза над злободневното и така всеки филм остава като “документ” за определена личност, при това създаден според личността, а не според някакъв самоцелен “авторски” калъп, в който изследваната личност трябва да бъде напъхана на всяка цена!

Предаването се излъчва всяка последна събота от месеца, около 17:00 часа и е с продължителност 46 минути.

От 1998 г. по Канал 1 на БНТ.
От 30 декември 2007 г. до 28 декември 2019 г. - нови сезони.
До 16 февруари 2013 г. по БНТ2 и БНТ Свят.

От 19 юли 2020 г. по Bulgaria ON AIR.

ИЗБРАНО