Сашо Диков напуска Канал 3 - кадрували зад гърба му

2 август 2013 | 13:16 Дачев
Програмният директор на “Канал 3“ Сашо Диков заяви, че напуска телевизията заради грубо нарушаване на договорките с новите собственици

“Медийна инвестиционна организация“ АД придобиха медията преди около месец и половина.

На пресконференция в БТА журналистът, работил в "Канал 3" повече от 15 години, посочи, че единственото му условие да остане начело на кабелната телевизия е било тя да запази свободата и независимостта си.

"Уволнението на репортера Петя Петрова стана зад гърба ми, без никой да ме информира и да се допита до мен" - заяви Диков.
Преди няколко дни новите собственици уволниха журналистката с мотива, че е отразила протест пред земеделското министерство, без да е потърсила гледната точка на другата страна. По думите на Диков обаче, ведомството е било потърсено за коментар, но такъв не е получен. Той добави, че Еньо Зяпков – медиен съветник на министъра на земеделието Димитър Греков - изказал недоволство от работата на Петя. Това, че била "човек на Бойко Борисов" и прокарвала неговите интереси бил друг упрек на новите собственици към репортера.

"Според мен няма нищо лошо да се дава информация от "първа ръка" за нередности и далавери. Който и да беше уволнен по този начин, щях да постъпя така, както постъпвам сега", заяви журналистът. Той допълни, че отстраняването на човек от "Канал 3" по професионални причини би следвало да бъде решавано от самия него.

Диков обясни, че след като решил да напусне телевизията, е имал разговори с Мария Опренова - основен акционер в "Медийна инвестиционна организация" АД, с различни предложения, за да остане. Едно от тях било "доста екзотично" - да остане като програмен директор, но да бъде назначен главен редактор, който сам да определя какво ще се снима и излъчва, без да е под подчинение на Диков.

* * * * * * *

От случилото се в "Канал 3" дългогодишният журналист направи заключение за цялостното състояние на медийната среда в България: "Все по-трудно една медия може да се издържа от честна и професионална журналистика, такава журналистика създава проблеми на собствениците си, отблъсква рекламодатели и не била особено интересна за аудиторията."

"Липсата на пари в медиите и все по-голямата зависимост от държавната реклама превръща България в журналистическо блато, в което трудно се вижда кой на кой Господ се кланя" - заяви още Сашо Диков. Той добави, че при нужда ще продължи да съдейства и помага на "Канал 3", запазвайки доброто си отношение към телевизията.

* * * * * * *

Междувременно кабелният оператор "Мегалан", собственост на мобилния оператор M-Tel от 9 ноември 2012 г, от вчера излъчва "Планета Пайнер" HD на мястото на Канал 3..
От колцентъра на "Мегалан" отговарят, според Блиц, че Канал 3 е отпаднал от всички пакети на цифровата телевизия поради намалял зрителски интерес. 
 


ИЗБРАНО