Канал 3 с нов собственик

19 юни 2013 | 23:45 Дачев
Канал 3 е продадена - съобщи в ефир програмният директор на телевизията Сашо Диков, цитиран от Стандарт. Новият собственик е „Медийна инвестиционна организация" АД със собственик Мария Опренова.
 
По думите на Диков тя, е била шеф на рекламата в големи фирми като МТел (директор маркетинг комуникации) и HBO България. Сделката е финализирана и до дни документите ще бъдат публикувани в Търговския регистър.
Предстои и решение на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Програмата "Канал 3" досега бе собственост на "Елит медия България" ЕООД със съдружници Николай Вучев, син на министъра на промишлеността Климент Вучев (1995 - 1996 г.), и добричкия Величко Найденов. Сашо Диков е и управител на това дружество.

Опренова е съпруга на Любомир Минчев, собственик в „Телелинк". По думите на Диков финансирането на сделката е изцяло по линия на семейните финанси.
"Тази компания няма връзка с каквито и да било групи, групировки, олигарси или каквото се сетите. Става дума за фирма с изключително висока репутация", каза Диков.
 
Той допълни, че му е предложен „изключително изгоден и предизвикателен договор за 3 години". Сашо Диков ще остане директор на телевизията. „Имаме огромното желание да развием и обогатим програмата", допълни той.
 
Заедно с това има планове Канал 3 да се премести в хотел „Радисън" срещу Народното събрание. Хотелът е собственост на кумеца на Диков - Спас Русев. Русев пък е бил съдружник с Любомир Минчев в „Телелинк", но миналата година Минчев изкупи дела на партньора си.
 
* * * * * * *

Мария Опренова има бакалавърска степен по журналистика и масови комуникации от Американския университет в България (AUBG) и магистърска степен по бизнес администрация от IMD Business School в Швейцария.
 
Българската асоциация на рекламодателите (БАР) я избра за свой председател на управителния съвет през октомври 2010 г., на който пост тя остана до 2012 г.

* * * * * * *

Цената на сделката е 1 млн. лв.

От финансовия отчет на телевизията за 2012 г. се вижда, че приходите й за изминалата година са били 2.2 млн.лв. (с ръст от 0.5% спрямо 2011 г.). Печалбата за 2012 г. е 187 000 лв. 
 
"Медийна инвестиционна организация" е акционерно дружество, в което 49 999 акции са записани на името на Мария Опренова, а една акция притежава Кеворк Марашлян. Компанията е учредена в началото на април 2013 г., а в съвета на директорите освен тях двамата влиза и Йордан Велчев. 



ИЗБРАНО