Уникална сърдечна операция без спиране на сърцето

15 юни 2013 | 10:05 Дачев
Специален гост - международното светило в кардиологията проф. Маргус Виигимаa

Тази неделя предаването „Духът на здравето” по bTV ще бъде посветено на най-ценния мускул в човешкото тяло – сърцето
 
Какво представлява една  от най-иновативните техники в кардиохирургията, наречена хирургия на “биещо сърце”?  - д-р Неделя Щонова ще разговаря с един водещите немски кардиохирурзи, българинът д-р Валентин Диков. Старши хирургът на болницата в Олденбург има над 10 000 операции в целия спектър на сърдечната, гръдната и съдова хирургия и след 20 години успешна кариера в Германия, д-р Диков се завръща, за да практикува в България.   
 
Сърдечно-съдовата смъртност и специално връзката й с високото кръвно налягане са във фокуса на вниманието на най-големите световни изследователски центрове. Очаква се, че през 2025 година 1,6 милиарда души ще живеят с хипертония, а тя остава убиец номер едно. Какво трябва да включва лечението на хората с висок сърдечно-съдов риск?  През последните години акцентът за борба с хипертонията е насочен към младите и именно за това в „Духът на здравето“ тази неделя ще разкаже проф. Стефан Денчев, началник на клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска”, съпредседател на научното дружесвто на  Българската сърдечна и съдова асоциация и член на Европейското дружество по кардиология.
 
Колко важен е контролът на артериалното налягане и как се прави комплексна оценка на сърдечно-съдовия риск? – специален гост на предаването е именитият кардиолог проф. Маргус Виигимаа. Той е ръководител на центъра по превантивна кардиология, Медицински център Северна Естония и професор по сърдечно-съдова медицина в Техническия университет Талин.
Маргус Виигимаа е публикувал повече от 230 оригинални научни труда, член е на Европейското дружество по хипертония; Президент на естонското дружество по кардиология, бивш президент на Балтийското дружество по атеросклероза; Вице-президент на естонстокото дружество по хипертони; почетен член на шведското дружество по хипертония, Унгарското дружество по хипертония и Българската лига по хипертония. 
 
Грижите за сърцето е едно от нещата, които гарантират дълголетие. Как да ограничим риска от сърдечно-съдови заболявания? – д-р Неделя Щонова коментира с проф. Нина Гочева, началник на клиника по кардиология и интензивна терапия, Национална Кардиологична Болница,  специализирала в Париж, Осака и Токио.
 
Рубриката „Заедно срещу диабета” тази неделя ще проследи историите на Елисавета Котова и Нели Логофетова - две майки, чиито деца са с диабет.
Какво включва успешният контрол над диабета? – тази неделя, от 8:00 в „Духът на здравето“ по bTV.  
 


ИЗБРАНО