Как се живее с хемофилия - специалистите за ”кралската болест”

30 май 2013 | 14:14 Дачев
Хемофилията е заболяване, при което кръвта не се съсирва правилно и последствията могат да застрашат човешкия живот. Тя е наричана още "кралската болест", защото преди години е често срещана в европейския кралски двор. Считана е за аристократична болест, защото се предава по наследство. 
 
Какви са европейските принципи за лечение на хемофилията и добрите практики  в България?

Тази неделя от  8:00 в “Духът на здравето” по bTV,  събеседници на д-р Неделя Щонова по темата ще бъдат проф. д-р Тошко Лисичков от „Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания”  и доц. д-р Добрин Константинов от Специализирана болница за активно лечение на детски онкохематологични заболявания. 
 
* * * * * * *

Бил ли е някога пациентът мотивиращ фактор за развитието на здравната реформа и останало ли е нещо от хуманната медицина у нас? – гост на „Духът на здравето” ще бъде зам. министъра на здравеопазването  от служебното правителство - д-р Мирослав Ненков.
 
През май ВМА бе домакин на Mеждународния ендоскопски симпозиум с демонстрации на живо „БУЛЕНДО 2013” под егидата на Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия. Целта на БУЛЕНДО 2013 е да повиши ендоскопските знания и умения на участниците, посредством демонстрации на живо на основни и нови диагностични и терапевтични ендоскопски процедури. 
 
Какви са основните рискови фактори за развитие на раковите заболявания ? - зрителите ще разберат от разговора на д-р Неделя Щонова с проф. Радослав Гайдарски и доц. д-р Димитър Таков, завеждащ лабораторията за инвазивна гастроентерология, ВМА.

Всичко това - тази неделя от 8:00 в „Духът на здравето” по bTV.
 


ИЗБРАНО