Форт Бояр

"Fort Boyard": Приключенско телевизионно шоу, излъчва се веднъж седмично в 90-минутни епизоди (четвъртък).

Заветната цел на участниците е съкровищницата на Форта, от която те трябва да измъкнат възможно най-много златни монети. Съкровищницата се охранява от истински тигри и до нея се стига по строго определени правила.

Правилата на Форт Бояр се определят единствено и само от водещия на френския формат - господаря на замъка мосю Рошел, който посреща състезатели от цял свят вече 19 години. Само той определя предизвикателствата по пътя на участниците към златото. Другите герои на форта са: повелителката на тигрите Фелиндра, тъмничарят мосю Ла Бул и джуджетата Пастон и Паспарту.
Всяко успешно преодоляно изпитание носи на участниците ключ за вратата на съкровищницата. За да влязат в трезора, отборите трябва да съберат по осем ключа. Ако не успеят, мосю Рошел блокира ръцете на състезателите, а това е особено неприятно, тъй като златото може да бъде изнесено от трезора само с ръце. Това е от ключово значение за развоя на събитията (защото победител е този, който успее да вземе най-много злато от съкровищницата на Форт Бояр).

Снимките на първото издание на формата приключиха в края на юли 2007 година на уникален терен сред Атлантическия океан, в сърцето на Бискайсия залив. Недалеч от западния бряг на Франция се намира величествената каменна крепост – Форт Бояр, построена през XVII век. Фортът се превръща във военно съоръжение по времето на Наполеон през 1801 г., когато същинското му предназначение е да предпази бреговата ивица на Франция от английския флот. До 1878 г. е била достроявана и предназначението й се е променяло. Използвана е за затвор и военно укрепление, а преди 18 години се превръща в студио на телевизционния формат.
Крепостта е висока около 20 метра, широка е 31 метра и е дълга 61 метра. Стаите във вътрешната й част са разположени на 3 етажа, но има подземие и помещения на покрива.

От 1988 г. френската продуцентска компания ALP (Adventure Line Productions) започва преустройството й в телевизионно студио, за да я превърне в място за изпитание на човешките възможности. Характерен символ на крепостта е нейната кула, която е под формата на факла и се вижда отдалеч. Направена е от стъкло и в стари времена се е използвала за фар, който да известява на корабите приближаването на суша. В играта Форт Бояр кулата има съществено значение, тъй като в нея се провеждат различни изпитания на участниците.

Изпълнителен продуцент на предаването по bTV e Робин Кафалиев с Мартин Захариев (продуцентска къща "Eye Vision"), а водещ на шоуто е Димитър Павлов.

От 20 март 2008 г. по bTV
От 22 януари 2011 г. - повторение на сезон 3 по bTV Action.

ИЗБРАНО