Карбовски: Втори план

Съботно документално токшоу, водещ - Мартин Карбовски.

Предаването търси историите под повърхността, показвайки втория план на живота на обикновения човек. - то представя нов поглед върху човешките истории, нюансите и контрастите на различния начин на живот, мечтите и малките радости.

Зрителите се водят към вечните въпроси: кое е правилно и кой прави промените в динамиката на морала, културата и обществото. За целта водещият разказва и сравнява истории, митове или различни житейски борби и противоречия, а зрителите откриват историята под повърхността – втория план на човешкия живот, в който нищо не е такова, каквото изглежда.

Карбовски: „Всяка събота с екипа на предаването ще противопоставяме в една или повече истории светлата и тъмната страна на живота, проблемите и позитивите на общото ни битие. Във всеки епизод ще търсим и експлоатираме невъзможността и пукнатините в структурата на реалността срещу случващото се добро и неговите причини и корени. Идеята е проста – разказът за кухнята на живота понякога трябва да дава и изход от житейските ситуации”.

Форматът не предполага повторяемост, а цели всяка следваща събота да показва нови истории, с неподозирани планове и посоки. Да разказва за онова, за което хората рядко си позволяват да мислят. Провокацията не е самоцел - целта е зрителят да се замисли и види отвъд историята, отвъд табуто и отвъд повърхността.

Първият епизод на предаването е озаглавен „Аранжименти”: две истории, за които всички знаят, но над които рядко се замислят. А именно - че докато човек се стреми към красота и съвършенство, животът минава „като силикон между пръстите”. Два аранжимента, два разказа, две истории - едната аранжира живота, другата - смъртта. Едната е весела, другата - малко страшна. Едната е приятно фалшива, другата е ужасно истинска. Проектът провокира зрителите да се замислят за преходността на стремежа към красота. И на самата красота. „Пияници, чревоугодници, прелюбодейци, мързеливци, умни, глупави, красиви и грозни – ние все искаме да се харесваме, да се украсяваме, да аранжираме живота. Проектът „Аранжименти” показва тленните аранжименти и последния аранжимент. Това е песен за опита да запазим приличие. Да запазим приличие между яденето, пиенето, секса, красотата и гордостта от живота”.

От 24 септември до 10 декември 2016 г. и от 14 януари до 27 май 2017 г. (20 епизода) по bTV - сезони I и II.
От 16 септември 2017 г. до 2 юни 2018 г. - сезони III и IV.
От 8 септември до 15 декември 2018 г. и от 5 януари до 15 юни 2019 г. - сезони V и VI.
От 7 септември 2019 г. до 20 юни 2020 г. - сезони VII и VIII.
От 5 септември до 19 декември 2020 г. - сезон IX.

ИЗБРАНО