Библиотеката

Библиотеката е 30-минутно авторско предаване (от сезон 3 - едночасово), форум за литература и книжна култура. Автор и водещ - Георги Тенев / Андрей Захариев. Режисьор - Еленко Касалийски.
Водещи от септември 2015 г. - Георги Ангелов и Андрей Захариев.

Библиотеката е авторско предаване, форум за литература и книжна култура. Участници, коментатори и критици създават чрез ангажиран и динамичен диалог съвременна картина на процесите в българското книгоиздаване. Към това се добавят и акценти от книжните пазари по света. Постоянна тема на Библиотеката е връзката между публичност и словесност, авторство и морал, литература и критика на обществения живот.

Рубрики на предаването:
“Нови книги”
“Свобода на словото и цензура”
“Цитат на броя”
“Литература и политика”
“Литература и морал”
“Текстове и религии”.

От сезон II:
Актуален дебат, както и представяне на премиери на книги или събития, свързани с литературния живот у нас - конкурси, награди, кампании, фестивали, панаири на книгата, четения. Сблъсък на мнения, провокирани от литературата, представяне на данни за най-четените и търсени книги в книжарниците и интернет.

Постоянни рубрики:
- «Книга на седмицата»,
- събития на книжния пазар у нас и в чужбина,
- книги, представени в 60 секунди от читателя,
- премиери и събития, дебюти.

Предаването разчита на интерактивност по време на излъчване в пряк чат във Фейсбук. Целта е зрителите както от екрана, така и в нета, да бъдат привлечени активно в дебатите. Ще има и въпроси към тях, като един от участниците ще получава като награда популярна книга.

Контакт - (02) 814 2445, е-mail: bib@bnt.bg
Фейсбук: facebook.com/bibliotekata.bnt/

От 2006 г.
От 2 юни 2012 г. до 18 юли 2013 г. (вкл. модул "Денят започва в библиотеката" в четвъртък предиобед) по БНТ1.

От 19 септември до 19 декември 2015 г. и от 9 януари 2016 г.
От 23 септември 2017 г. - сезон III.