Пряка демокрация

Интерактивно публицистично ток шоу в събота следобед. Водещ - Стойчо Керев.

В рамките на един час участниците в предаването излагат своите гледни точки по актуални теми и теми-табу, за които другите не искат да говорят - място, където се атакуват „забранените“ за обществото ни теми.

Един дебат, трима участници, три теми. Това е сцена за оратори, място за отстояване на ярки позиции, форум на свободното слово. Зрителят е активен участник не само пред телевизора, а и с правото си на глас. Той задава въпроси, теми, изисква решения.

Целта на предаването е да активизира гражданското общество в страната и да бъде форум на свободното говорене и разнообразие от мнения и гледни точки. Хората ще участват по време, преди и след предаването. Фейсбук ще се развие като основна платформа за събиране на теми, мнения и комуникация със зрителите. Ще има гласуване по съответната тема, което понякога ще продължи и след ефир. Гласуването ще се осъществява чрез сайта на TV7, чрез Фейсбук и чрез SMS.

Политиците няма да имат запазено място в "Пряка демокрация". Запазено място ще имат обикновените хора, студентите, лидерите на мнение, които ще имат възможност да изразят и отстояват позицията си по различни теми и проблеми.

Регламент:
Всеки ден в студиото гостуват 3 личности от различни обществени сфери.
1. Участниците научават темите в деня на предаването. Зрителите определят най-горещата тема, изслушват дебата и гласуват. В края на дискусията водещият обявява решението на зрителя.
2. Всяка от трите теми се представя с 30-сек. видеоклип, поставящ основите на дебата. За дискусия по една тема са определени по 10-12 минути. Продуцентите могат да отделят повече време за най-дискусионната тема.
3. За всяка тема водещият определя модератор - един от тримата участници, така че всеки един да е модератор по една от темите. Модераторът открива дискусията с екзпозе в рамките на 1 минута. Другите двама участници разполагат със същото време за своята гледна точка. В този сегмент никой няма право да прекъсва с реплика опонента си.
4. По време на дебата всеки има право на изказване до 1 минута. Тук той може да бъде прекъсван с реплика до 30 сек. Прекъснатият разполага със същото време за отговор.
5. Водещият е този, който дава и отнема правото за изказване и реплика.
6. Всеки участник има право на реплики и дуплики в рамките на всяка отделна тема.
7. Водещият задава въпроси на тримата участници, като спазва изискване за правдиво разпределение на времето за дебат.
8. Когато до края на дебатите по тема остане само 1 мин., водещият дава думата на всеки участник за обобщение.
9. Не се допуска ограничение на участниците по възраст и пол, етническа и религиозна принадлежност, политическа или социална обвързаност.
10. Участниците в предаването са длъжни да спазват общоприетите норми за поведение, етика и морал.

Контакт: demokracia@tv7.bg, тел. 02-8005151 (студио).
Фейсбук: facebook.com/PriakaDemokracia

От 4 април до 1 юли 2011 г. по TV7.
Ог 5 септември до 11 ноември 2011 г. - сезон II. (сезони I и II, продуцент Христо Тучев, изпълнителен продуцент Стойчо Керев, водещ Стойчо Керев).

От 28 септември 2013 г. до 7 юни 2014 г. и от 21 до 28 юни 2014 г. - сезон III с водещ - Юлиана Дончева и продуцент "!no frame media".

От 8 ноември 2014 г. до 13 юни 2015 г. - сезон IV с водещ Стойчо Керев.

ИЗБРАНО