Доказване на противното

Публицистично предаване, документален сериал за криминално правосъдие, автор и водещ Петко Георгиев. Пълното заглавие на сериала е „Доказване на противното – истински истории за българското правосъдие”.

Поредицата представя жанра на съдебно-криминалните телевизионни „документални възстановки”. Не се разглежда обаче само извършването и разкриването на престъплението, а се проследява и целият съдебен процес след това. Фокус на документалния публицистичен сериал е процесът на доказване на вината на заподозрените – от първоначалното събиране на доказателства през повдигането на обвинения до влизането в сила на окончателната присъда.

Подбрани са дела, които представляват интерес не само от житейска, но и от правосъдна гледна точка – всеки епизод разказва за случай, който е изправил българското правораздаване и правосъдие пред особено тежко изпитание. Сериалът е направен с реалните участници в съответното дело – престъпниците, полицаите, прокурорите, съдиите. Има съвсем малко „документални възстановки”, които илюстрират моменти от престъплението, но няма „романизация” – няма измислени актьорски реплики.

От 3 октомври до 19 декември 2010 г. по Нова телевизия.

ИЗБРАНО