Безкрайни безсмислици

За филма

Държава: Германия
Година: 1975
Жанрове: Комедия

Режисьор: Heinz Liesendahl

В ролите: Dieter Hallervorden, Rotraud Schindler, Kurt Schmidtchen, Gerhard Wollner


"Nonstop Nonsens" - 20 епизода с приключенията (или по-скоро неволите) на героя Диди, който винаги успява да се забърка в големи неприятности. Диди, или както е представен в първите два епизода г-н Слап, е съвсем обикновен човек, на когото обаче постоянно се случват необикновени неща. Диди не се отличава с кой знае какъв интелект и макар да проявява хитрост в някои ситуации, като цяло той страда най-много от необмислените си постъпки.



Всеки епизод на „Безкрайни безсмислици” започва с монтаж от някои от най-забавните каскади в различните серии, като на края на този монтаж има поредица от срутващи се сгради. След това сериите се фокусират върху конкретен момент от живота на Диди – например първата му зимна ваканция, първото му влизане във филмово студио, неговата сватба и т.н., а всеки епизод разказва отделна история. Общото между всички ситуации е, че Диди по някакъв начин винаги успява да предизвика невероятен хаос навсякъде, откъдето мине... и да остави още по-голям хаос, след като си тръгне!



„Безкрайни безсмислици” е създаден в Германия през 1975 г. от Дитер Халерворден, който, освен продуцент, е и сценарист и изпълнител на главната роля във всеки един от епизодите. Режисьор пък е Хайнц Лизендал. Дейстието се развива бързо, като дори кадрите са леко забързани, за да подсилват комедийния ефект от прости действия като например ходене или жестикулиране. В сериала се използва и похватът „slapstick”, който е особено силно застъпен във филмите на световно признати комици като Чарли Чаплин, Луи дьо Фюнес и Роуън Аткинсън. Става въпрос за невероятното преувеличаване, абсурдизиране и осмиване на насилието - например удар с тиган по главата, който предизвиква единствено почесване от страна на „жертвата”, или удар в стена, който впоследствие срутва на цяла сграда... след което героят излиза от развалините със зачудено изражение на лицето, изтупва прахта от дрехите си и продължава.

ИЗБРАНО