Внимавай какво говориш

За филма

Оригинално заглавие: Mind Your Language
Държава: Великобритания
Година: 1977
Жанрове: Комедия

Режисьор: Stuart Allen

В ролите: Barry Evans, George Camiller, Jacki Harding, Robert Lee, Jamila Massey


Уникалното в сериала е, че действието се развива почти изцяло в една от класните стаи на вечерно училище, където пораснали „ученици” от най-различни националности изучават английския език.

Хуморът и днес не е остарял, дори напротив – неразбирането на английския и тенденцията към „самонаучаването” в днешно време са дори по-актуални...

Основен източник на хумор в сериала е неразбирането на английските думи и изрази. „Учениците” най-често интерпретират английския език по логика, свързана с културата на тяхната родина. А те идват от най-различни краища на света – Италия, Франция, Испания, Китай, има и представители на източните и арабските култури. Още в първия епзиод директорката Долорес Кортни предупреждава новия учител Джеръми Браун, че предишният учител по английски е бил докаран до лудост!

В началото Браун се отчайва от учениците си, които не само че не отбелязват напредък, а с всеки следващ път знанията им се влошават. Постепенно учителят обаче започва да проявява рабиране към учениците си и всички се сплотяват. Проблемът е, че от всичко това те така и не научават английския език.

Други основни пресонажи са директорката Долорес Кортни, която управлява училището с желязна ръка и няма много добро мнение за Джереми Браун и Сидни – портиерът, който говори на силен жаргон. Той става близък приятел с г-н Браун и с много от учениците му.

От 5 юни 2020 г. по bTV Comedy.

ИЗБРАНО