Вавилон 5

За филма

Оригинално заглавие: Babylon 5
Държава: САЩ
Година: 1994
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: Michael Vejar, David J. Eagle

В ролите: Брус Бокслайтнър, Майкъл О'Хеър, Джери Дойл, Майра Фърлън, Ричард Бигс, Клаудия Крисчън, Питър Джурасик, Андреас Кацулас


Годината е 2258. Години са минали от войната между Земята и расата от планетата Минбари.
Вавилон 5 е огромна космическа станция, намираща се в неутрално пространство. Построена от Земния Съюз през 2250 г. след края на войната. Командир Синклер поема командването на гигантска цилиндрична космическа станция, която обикаля в орбитата на планета от неутралния космос.

Освен дипломатическите си функции, Вавилон 5 изпълнява и задълженията си като военен пост на Земята и пристан за пътници, търговци, бизнесмени. Освен колоритните дипломати, на Вавилон 5 живеят още четвърт милион хора и извънземни.

Раздвоен от междузвездната търговия и дипломацията, командир Синклер трябва да се опита да въдвори мир и благополучие сред междузвездните империи. След серия от саботажи обаче става ясно, че мирът е само мираж. Станциите Вавилон 1,2,3 и 4 са разрушени и от тях не остава и следа в космоса. Каква ще е участта на станцията с номер 5?

Продукцията е носител на две награди „Хюго“ за най-добро драматично представяне и две награди „Еми“ за грим и визуални ефекти.

5 сезона, 110 епизода х45 мин.
Уеб сайт: babylon5tv.co.uk/home.html

Озвучен от Биляна Петринска, Петя Миладинова, Иван Танев, Виктор Танев, Станислав Димитров и Веселин Ранков

От 3 декември 2008 г. до 4 февруари 2009 г. по Diema 2 (I и II сезон - 44 епизода), продължение - от 9 юли до 13 септември 2009 г. (KinoNova от 12.09.2011).
От 19 декември 2011 г. по bTV Action. От 5 август 2013 г. - сезон IV.

ИЗБРАНО