Тайният агент

За филма

Оригинално заглавие: The Secret Agent
Държава: Великобритания
Година: 2016
Жанрове: Трилър

Режисьор: Чарлз Макдугъл

В ролите: Тоби Джоунс, Вики Макклуър, Чарли Хамблет, Стивън Греъм, Иън Харт, Рафаел Аклоук


Адаптация от BBC на класическия едноименен роман от 1907 г. на Джоузеф Конрад за тероризъм, шпионаж и предателство.

Лондон, краят на XIX век - 1886 година. Скромният собственик на магазин Антон Върлок (Тоби Джоунс) всъщност е шпионин на руското правителство. Той планира взрив, за който да бъдат набедени шпионираните от него анархисти. Но първо трябва да намери съмишленици.

Инспектор Хийт (Стивън Греъм) арестува Професора (Иън Харт), преди да успее да се взриви. Планът на Върлок се обърква и шуреят му Стиви (Чарли Хамблет) загива, защото детонира бомбата по невнимание. Хийт открива доказателства, които го отвеждат към магазина на Върлок. Осипон (Рафаел Аклоук) ухажва жената на Върлок - Уини (Вики Макклуър), но тя все още вярва на лъжата на Върлок, че Стиви се забавлява на село. Хийт обаче й разкрива какво се е случило с него.

Главен инспектор Хийт се опитва да разбере кой стои зад взрива в Гринуич парк. Уини е съкрушена от новината за смъртта на Стиви и от участието на Върлок в заговора, но той като че ли не изпитва угризения. Налага се Уини да избяга от страната с помощта на Осипон. Двамата планират да се установят заедно. Главен инспектор Хийт разбира истината за случилото се и трябва да направи труден избор – да следва закона или да действа според собствената си съвест. Планът на Уини и Осипон се обърква и завършекът е трагичен.

4 епизода х44 мин.
Уеб сайт: bbc.co.uk/programmes/b07ltxsr
Фейсбук: facebook.com/SecretAgentBBC/

От 8 юни 2020 г. по БНТ1. От 2 септември 2020 г. - повторение.

ИЗБРАНО