Синята планета 2

За филма

Оригинално заглавие: Blue Planet II
Държава: Великобритания
Година: 2017
Жанрове: Документален

Режисьор: (глас) Дейвид Атънбъро


Продукция на BBC Studios и OceanX Media. След "The Blue Planet" от 2001 г., над 90-годишният английски водещ и естественик сър Дейвид Атънбъро се завръща за това зашеметяващо продължение. Той се фокусира върху въздействието на човека върху световния океан - замърсяване и промени в климата.

Океаните заемат най-голямата площ от нашата планета и са огромен дом за милиони създания, някои от които остават вечно невидими за нас. Те са най-обширната естествена среда за живот на Земята. В минисериала ще видим революционни сегменти, никога не виждани в документален филм: сепии, хипнотизиращи раци, гигантски акули Каранкс, изскачащи от водата за лов на нисколетящи птици, новооткрити танцуващи йети-раци... За първи път в историята управявана от хора подводница се спуска на 1 км под водите край Антарктида в търсене на живот, оглеждаме Марианската падина на 11 км под водата с помощта на сканирани кадри - вероятното място, откъдето е произлязъл животът на Земята преди 4 милиарда години.

Поредицата е снимана повече от 4 години със 125 експедиции до 39 страни, с 6 000 часа подводни снимки от над 4 000 гмуркания.

1 еп.:
David Attenborough разказва за изобилието на живот в океаните и за опасностите, които грозят животните.

2 еп.:
Има ли живот в най-дълбоките точки на океаните? Сър Дейвид Атънбъро и екипът ни дават отговор на този въпрос – да, дори в най-дълбоките и тъмни кътчета на света съществува изобилие от живот.

3 еп.:
Кораловите рифове са от изключителна важност за живота в океаните. Те са обитавани от изобилие от животни. Но промените в климата, резултат от човешката дейност, имат пагубно влияние върху рифовете. Има ли надежда за тях?

4 еп.:
Сър Дейвид Атънбъро и екипът разказват за живота в най-дълбоките точки на океаните.

Оператори: Роджър Хорокс, Тед Гифърдс, Роджър Мънс.
8 епизода х55 мин.

От 7 март 2020 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО