Достоевски

За филма

Оригинално заглавие: Достоевский
Държава: Русия
Година: 2011
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Владимир Хотиненко

В ролите: Евгений Миронов, Чулпан Хаматова, Лиза Арзамасова, Павел Баршак, Олга Филимонова, Алла Юганова, Александр Домогаров, Дмитрий Певцов, Даря Мороз


Минисериал за част от живота на руския писател и публицист Фьодор Достоевски (в ролята - Евгений Миронов), от момента на разгрома на кръга на Петрашевски (декември 1849 г.) до написването на романа "Братя Карамазови" (1879 г.). Това е период на драматични събития за Достоевски - заточение в Сибир, задграничен романс с еманципираната Аполинария Суслова (в ролята - Олга Филимонова), кончина от туберкулоза на първата му жена Мария Исаева след 7-годишен брак, сътрудничество с няколко почвенически списания, запознанство с Анна Сниткина - станала негова втора съпруга, смъртта на четвъртото му дете, сина му Алексей...

Еп.1:
Малко преди да бъде изпълнена присъдата – смърт чрез разстрел, Достоевски е помилван. Престъплението му е политическо: чел е писмо на литератора Белински на различни събрания, вместо да докладва за него.
Достоевски е изпратен на каторга, където всичките му представи за живота се преобръщат. По време на жестокото наказание на каторжника Орлов той получава епилептичен припадък.
След три години е пуснат на свобода и се отправя към Семипалатинск, където трябва да понесе останалата част от наказанието.

8 епизода х54 мин.

От 13 март 2019 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО