Сламено сираче

За филма

Държава: България
Година: 1999
Жанрове: Семеен

Режисьор: Станислава Калчева

В ролите: Богослав Ангелоев, Мария Каварджикова, Марин Янев, Христо Чешмеджиев, Стефка Янорова, Васил Димитров


Минисериал по едноименния разказ на Георги Мишев, сценарий - Георги Мишев.

"Сламена вдовица" наричат жената, чийто мъж дълго отсъства от семейството. А как се нарича дете, оставено за дълго време от родителите си на грижите на баба и дядо?

8-годишният Мишо, след като дълго време е живял при баба и дядо, се озовава в големия град. Тук се сблъсква с изпитания, които тревожат детското му въображение. Първото училищно приятелство въвлича малчугана в интригата на детски сделки, подражаващи на света на възрастните. Следва злополучен опит със запалване на първата цигара, който не остава ненаказан. Тревога сполетява Мишо с внезапния вой на линейка, прекъснал детската игра. Скоро обаче получава най-големия подарък за рождения си ден – оздравяването на баба му е като изстрадана награда за неговото порастване.

5 епизода х26 мин.

еп.1 "Косанин дол":
Малкият Мишо е първокласник. Родителите му все бързат. От училище го взима дядо му Мишони (Марин Янев). Един ден двамата се разминават. Малкото момче решава да отиде в Косанин дол при баба си, която нарича Мамет, комбинация от мама и бабет. След перипетии се справя и пристига в Косанин дол, за първи път сам. По-късно, много притеснени от изчезването му идват дядото и родителите му да си го приберат.

еп.1 "Обица на ухото""
Първото училищно приятелство въвлича Мишо в света на възрастните – интригите, сделките, далаверите. Не закъснява и първото премеждие, с което Мишо заплаща за невинното си любопитство.

еп.3 "Лисичарникът":
Заниманията са поредната досада в новото ежедневие на Мишо. Спасява се със случайните запознанства по улиците, които миришат на авантюра и обещават развлечения. Не остава ненаказан и злополучният опит с първата цигара.

еп.4 "Отново в гнездото":
Мишо се мести в ново училище, което е близо до къщата на Мамет. Времето прекарва с приятелите си Гелето и Виктория. Гелето залавя малко котенце и решава да го екзекутира. Мишо и Виктория са възмутени, но и уплашени... Мамет и дядо Мишони, както и дядото на Гелето се опитват да го спрат и да го убедят, че не е прав. Мишо прибира котенцето у дома си, за да се грижи за него.

еп.5 "Не падай духом":
Мишо се прибира от училище и заварва къщата празна. Мамет спешно е откарана в болница. Момчето се притеснява, че баба му може да умре. Когато се връща от болницата, дядо му го успокоява, че Мамет е оперирана и ще се оправи. Той отива в болницата да я види и да се увери, че всичко ще бъде наред. Идва и рожденият ден на Мишо. Дядо и внук подготвят празника. В празничния ден пристигат родителите на Мишо (Христо Чешмеджиев и Стефка Янорова), но най-голямата изненада за момчето е, че Мамет е вече добре и е изписана от болницата. Това за Мишо е най-големият и скъп подарък, да бъде с всички, които обича на рождения си ден!

От 10 до 14 септември 2012 г. по БНТ2. От 12 септември 2013 г. - повторение.
От 12 януари 2013 г. по БНТ1. От 26 март 2018 г. - повторение. Следващи повторения: от 10 декември 2018 г., от 28 юли 2019 г. (под заглавие "Сламеното сираче"), от 15 декември 2019 г., от 17 октомври 2021 г., от 22 януари 2022 г., от 28 януари 2023 г., ...

ИЗБРАНО