Две съдби

За филма

Държава: Русия
Година: 2002
Жанрове: Сапун

Режисьор: Валерий Усков, Владимир Краснополски

В ролите: Нели Пшонная, Александър Ефимов, Александър Мохов, Мария Куликова, Анжелика Вострикова, Тамара Сьомина


"Две судьбы": 20 епизода x52 мин., екранизация по романите на Семьон Малков „Шантаж“ и „Разплата“, по поръчка на Московското кметство.

Действието на филма обхваща перод от 30 години, от 60-те до 90-те години на XX век, в центъра на събитията е съдбата на две приятелки – Вера и Лида. Покрити са 3 поколения.


Началото на 1960-те години. Вера и Лида са израснали и завършили училище в едно село. След гимназията Вера работи като зоотехник в совхоза, а Лида е възпитателка в детската градина. И двете мечтаят за «голямата любов».

Вера е свикнала с тихия и скромен живот на село, но Лида не смята «да се погребва» в този затънтен край. Тя иска да живее в Москва. И двете приятелки се влюбват в московчанина Степан, дошъл на аспирантски стаж в селото. За Вера това е чисто и дълбоко чувство, докато подбудите на Лида са съвсем други...


Степан се връща в Москва, ревнувайки Вера от местния член на селсъвета Иван и без да научи, че е бременна. Лида обаче заминава за Москва и се възползва от момента, за да се омъжи за Степан. Вера пък е принудена да се омъжи за механизатора Иван, който отдавна е влюбен в нея. Двамата с него също заминават за Москва и заживяват дори по-успешно от Лида и Степан.


През 70-те години съдбите им се пресичат, когато в детската градина, на която директор е Лида, дават дъщерята на Вера - Светлана /Света/. Лида вижда в лицето на момиченцето своя мъж и шантажира с това Вера, за да получи ново жилище. Впоследствие напуска Степан със своята дъщеря Надя.


Съдбите на двете семейства отново се пресичат в края на 1980-те години, когато Надя, международна шампионка по плуване, по случайност спасява Света от потъваща лодка. Надя и Света стават приятелки и втората разбира кой е нейният истински баща, а Степан също скоро научава, че има още една дъщеря и търси среща с Вера, за да се обяснят. Надя се жени за Олег, син на партиен активист.


Междувременно Света се среща с Миша Юсупов, потомък на аристократичен род, който обаче попада в сложна ситуация и трябва да отиде да служи в Афганистан. Тя има и друг ухажор, евреина Марк, който узнава, че Михаил е попаднал в плен, но скрива това от Света като й намеква, че приятелят й е загинал. Света се жени за Марк, не дочаквайки Михаил, чийто роден син Петя нарича Марк "татко".


Идват 1990-те години, мъжът на Вера - Иван - умира, а скоро след него умира и Лида. Овдовелите Вера и Степан се сближават и заживяват заедно, Света привиква към новия си баща. Надя пък, разделяйки се с Олег в търсене на идеалния мъж, свършва зле. От Афганистан се завръща Миша, а Марк, в угризения от лъжата си, реже вените си. В резултат Света и Миша отново са заедно...


Заснети са 3 продължения на сериала, по 2 сезона: "Две съдби 2: Синя кръв" («Две судьбы 2: Голубая кровь»), 2005; "Две съдби 2: Златна клетка " («Две судьбы 2: Золотая клетка»), 2005 и "Две съдби 3: Нов живот" («Две судьбы 3: Новая жизнь»), 2008. Планират се снимки по петата книга на Малков под името "Две съдби 4: Похищението" («Две судьбы 4: Похищение»), след като книгата излезе през 2010 г.


От 9 януари 2009 г. по НКТ Евроком.

От 28 май 2012 г. по BGTV.

ИЗБРАНО