Да, г-н Премиер

За филма

Държава: Великобритания
Година: 1980
Жанрове: Комедия

Режисьор: Sydney Lotterby, Peter Whitmore

В ролите: Пол Едингтън, Найджъл Хотърн, Дерек Фоулдс, Даяна Ходинот


"Yes Minister" ("Да, г-н Министър"): сериал за политическия живот, 22 епизода х 30 мин., продукция на BBC. Любимият сериал на Маргарет Тачър.

Поредицата се занимава с политическите игри и сблъсъците между политици и държавни служители, които могат да бъдат намерени почти навсякъде в света и са актуални и днес.


Историята се фокусира върху три главни героя: Джеймс (или Джим), Сър Хъмфри и Бернар Уули. Според правилото "хората се издигат на нивото на своята некомпетентност", министърът на държавната администрация Джеймс Хакър се е издигнал до най-високите стъпала в политическата йерархия. За щастие, неговият съперник сър Хъмфри Епълбай - сега секретар на кабинета - има огромно желание да преведе нестабилната лодка на държавата през опасните води на правителството... Историята започва с политическата партия на Джим, със спечелването на изборите и формирането на ново правителство. Джим е назначен за министър и в редиците се получава сбъсък на интереси. В някои случаи обаче, интересите им съвпадат и те трябва да работят заедно...


Правителствата и премиерите се сменят, а сър Хъмфри постоянно си седи там - зам.-министър е на измисленото "министерство на административните работи".

Джим Хакър и сър Хъмфри имат твърде различни интереси. Хакър се стреми да запази своя добър имидж, с който печели гласове, и да провежда политиката на премиера. Сър Хъмфри пък иска да затвърди, а евентуално и да разгърне позицията на това министерство по отношение на персонала и бюджета - заедно със своята лична изгода. А Бърнард Ули е по средата между двамата. Той е шеф на кабинета на Джим Хакър, в повечето случаи разбира и подкрепя идеите му, но е лоялен и към администрацията на Апълби.


От 12 март 2004 г. по Нова телевизия (под заглавието "Министър "Тъй вярно!", както и продължението му "Да, г-н Премиер" / "Yes, Prime Minister", 1986).

От 27 септември 2011 г. по TV7. От 16 юли 2012 г. - повторение. От 4 прил 2013 г. - ново повторение.

ИЗБРАНО