Средновековните крепости на Източните Родопи

За филма

Държава: България
Година: 2009
Жанрове: Документален

Режисьор: Златин Бояджиев

В ролите: Оператор - Виолин Палейков


3-сериен документален филм на РТВЦ Пловдив с директор Деси Шишманова. Продължение на трилогията "Тайните на древните траки" (2008 г.).
Археологът проф. Николай Овчаров представи на пресконференция на 4 март 2009 г. новите три филма, заснети от екип на БНТ и посветени на средновековните български крепости. Липсва ни представянето, рекламата на българските паметници на културата - това най-добре може да бъде направено с качествени филми. Oвчаров благодари на националната телевизия, че е застанала зад идеите на екипа му. Решихме да сложим сценария на филмите на широка историческа основа, посочи археологът.



В първата серия - "Крепостите на Ахридос" - се проследява възникването, животът и изчезването на крепостите, построени от Византийската империя и от Втората българска държава в района на Източните Родопи - Монек, Перперикон, Устра, Вишеград, Патмос, Кривус, Лютица до Ивайловград и Мезек до Свиленград. Консултант е проф. Овчаров, а във филма участват и ст.н.с. Бони Петрунова от Националния археологически институт към БАН и Даниела Коджаманова от Регионален исторически музей в Кърджали. Използвани са кадри от "Златният век".


Втората серия - "Походите на Калоян" се спира върху управлението на третия от Асеневците, най-малкият от братята, оглавили въстанието и възстановяването на българската държава от византийско робство. В серията се проследява прочутата Одринска битка и битките на Калоян при Русийон, Сяр и Източните Родопи. Снимките на филма се прехвърлят и отвъд българска територия, за пръв път от български телевизионен екип са снимани крепостите на Димотика в Гърция и Одрин в Турция, посочи Овчаров. Във втората серия участва Атанасиос Гуридис - историк от Гърция, използвани са кадри от филмите "Калоян", "Златният век", "Победата", "Сватбите на Йоан Асен" и "Денят на владетелите".


В третата серия "Османското нашествие" се проследяват походите на османските турци. Снимана е крепостта Питион в Гърция, показани са и първата султанска джамия на Османската империя в Европа, в град Димотика и джамията Салиме в Одрин. Във филма участва ст.н.с. Хитко Вачев от Историческия музей във Велико Търново.



Снимките и в трите части са сложни, в тях присъстват възстановки, които загатват историческите събития, има и аерофотоснимки. Автор на епизодите е Златин Бояджиев, оператор на филмите е Виолин Палейков.

ИЗБРАНО