Мария Терезия

За филма

Оригинално заглавие: Maria Theresia
Държава: Австрия, Германия, Чехия, Унгария, Словакия
Година: 2017
Жанрове: Исторически

Режисьор: Роберт Дорнхелм

В ролите: Мари-Луизе Щокингер, Войтех Котек, Зузана Стивинова, Фриц Карл, Татяна Паухофова, Золтан Ратори, Корнелиус Обония


Минисериал в 4 части (общо 200 минути) на ORF, Ceská Televize, MTVA, RTVS и др.

1723 година, коронацията на Карл VІ на престола в Пражката крепост. Сюжетът постепенно се фокусира върху неговата дъщеря - през детството й, любовта към Франц Стефан, брака, началото на управлението и връзката й с децата. Дворецът Шьонбрун е сцена на интриги, тайни, решаващи съвети и защита на интереси, над които стои последната дума на една жена.

Мария Терезия е по-голямата дъщеря на Карл Шести, император на Свещената Римска империя. По липса на мъжки наследник се очаква тя да наследи короната - нещо немислимо за онова време. Мария Терезия започва да се готви за бъдещата си роля, като чете книги по история.
Карл Шести предлага на Франц Стефан да се откаже от Лотарингия в полза на французите, за да може да се ожени за любимата си. Императорът обаче загива по време на лов, аМария Терезия е обявена за ерцхерцогиня.
След смъртта на баща си, Мария Терезия трябва да поеме управлението на империята. За да успокои недоволните от тази ситуация, тя се позовава на „прагматичната санкция“, която допуска при липса на мъжки наследник жена да седне на трона.
В последния епизод, императрица Мария Терезия ще трябва да събере всичките си сили, за да защити трона и териториите си. Дали това няма да ѝ коства отношенията ѝ с любимия мъж?

===

Далече от дворцовия блясък, близо до проблемите и устремена към прогреса, Мария Терезия (1717-1780) е първата жена и последният монарх от династията на Хабсбургите, начело на империя с много титли - императрица, кралица, херцогиня и принцеса, върху голяма територия: Австрия, Унгария, Лотарингия, Тоскана, Галиция, Далмация, Хърватия, Бургундия, Трансилвания, Моравия, Брабантия, Лимбург, Люксембург, Милано, Парма, Пиаченца, Швабия, Фландрия, Тирол.... След смъртта на баща си Карл VІ, на 23 години Мария Терезия наследява трона на Хабсбургите. Коронована е на 20 октомври 1740, бременна с четвъртото си дете от общо 16, предимно момичета.

Европейските монарси отказват да приемат жена на престола, особено Фридрих Велики на Прусия. Славата й се утвърждава във войната, след която е призната за Кралица на Унгария. Във време на абсолютна власт, политически интриги и семейни съюзи, любовта не е думата, която се свързва с брак. Неслучайно Мария Терезия е известна като "тъщата на Европа". Тя е завършен дипломат. Стреми се към мир с Франция и има свой доверен източник на сведения - известната Мадам Помпадур. Открити писма на една от придворните й представят и друг образ на жена - уязвима, чувствителна и самотна. Терезия е високообразована, свири, рисува и има вроден вкус към прогреса, ценното и изящното. Консервативна, но свободомислеща, започва промени в образованието, изкуствата, данъците, войската и бюрокрацията. Голямата реформа, продължила от 1752 до 1766, завършва с Кодекса на Терезия , деклариращ граждански права за всички, задължително обучение от 6 до 12 години и равенство на половете.

За 40 години на трона на Хабсбургите, използвайки брака за политическо оръжие, с мъдрост в съюзи за мир, Терезия свързва Европа със себе си и династията - размерите са големи, връзките са дълги и се множат в поколенията, разпростирайки влиянието си на континента през следващите 150 години, дори и до днес.

===

От 31 октомври 2018 г. по БНТ1.

ИЗБРАНО