Повест за два града

За филма

Държава: Великобритания / Франция
Година: 1989
Жанрове: Драма

Режисьор: Филип Моние

В ролите: Джеймс Уилби, Ксавие Делюк, Серена Гордън, Джон Милс, Жан-Пиер Омон


"A Tale of Two Cities": времето е Френската революция, темата - несправедливостта, градовете са Париж и Лондон.

По едноименния роман на Чарлз Дикенс.


1775 година. След 18 години затвор, доктор Аликзандър Манет е освободен от Бастилията в Париж с усилията на доверен семеен авдокат и за радост на своята дъщеря Луси, която почти не познава. По обратния път към Лондон споделят компанията на мистър Чарлз Дарни - красив млад мъж с тайнствено минало. Всъщност той е Шарл Сен Евремонд, племенник на жестокия маркиз дьо Евремонд, отговорен за смъртта и мизерията на множество бедни и отчаяни хора в Париж.


Чарлз бяга от знатното потекло към достоен живот. Влюбва се в Луси Манет, към която и адвокат Сидни Картън изпитва чувства.

Сидни е един от свидетелите в странния съдебен процес срещу Дарни, приключил с оттгеляне на всички обвинения, благодарение точно на него. Картън е безотговорен и скандален ерген, без приятели и добра слава.
Чарлз и Луси се женят, но щастието им е прекъснато от спешно завръщане на благородника в Париж за спасяване на верен слуга на чичо му от новия терор в столицата на революцията. Там е заловен, затворен, обвинен за предател и осъден на смърт от Трибунала. Ще оцелее ли френският аристократ или ще бъде наказан за своето благородство? И дали любовта на един англичанин може да го издигне до най-високото ниво на саможертва заради щастието на жената, която обича и не може да има...


Победата се обръща в загуба, светлината - в мрак, надеждата - в отчаяние, вярата - в недоверие.


5 епизода х42 мин. (188 мин.)


От 14 до 18 октомври 2013 г. по БНТ1. От 22 април 2014 г. - повторение.

ИЗБРАНО