Новият политик

За филма

Държава: Великобритания
Година: 1987
Жанрове: Комедия

Режисьор: (сценарий) Maurice Gran, Laurence Marks

В ролите: Rik Mayall, Michael Troughton, Marsha Fitzalan, Terence Alexander, Steve Nallon


"The New Statesman": британски комедиен сериал, издържан в най-добрите традиции на характерния за Острова черен хумор. Когато се говори за тази поредица обаче, понятие като „хумор” звучи по-скоро слабо. В „Новият политик” всичко е представено чрез ирония, пародия и (в някои случаи) жестока гротеска. Това само доказва максимата, че политиката и хуморът никога няма да остареят. А когато тези две неща се съберат, се получава направо взривоопасна комбинация.

Комедийният сериал е създаден през 1987 - 1992 г. и целта му е да пародира тогавашното консервативно правителство в Англия. Темите, които се засягат в сериала обаче, далеч не са свързани само с Англия, а по-скоро осмиват политиката като цяло.



Главният герой е „новият политик” Алън Б’стард (от англ. – bastard), който е олицетворение на липсата на морал в политиката. Алън е егоцентрик, мисли се за недосегаем, вярва, че целият свят е в краката му, а интересът на хората му е последната грижа! Всичко, което Алън прави, е подчинено на една единствена цел – неговото лично облагодетелстване.


Алън презира „обикновените хора” и за него всеки извън „висшата класа” е недостойно за неговото внимание създание. Алън не просто е амбициозен, той е и много хитър и безскрупулен. Той не се спира пред нищо, докато преследва целите си, и без капка свян лъже по най-бруталния начин, ако се налага да се измъкне от компроментираща ситуация.


Ако има нещо, в което Алън да е много добър, това е именно талантът му да се измъква „чист” от всеки проблем. Каквото и да се случи, каквито и доказателства да има срещу него, той винаги ще се окаже по-чист от сълза. Дали ще бъде обвинен за блудство с малолетен, дали ще се опита да открадне държавни пари, или ще се опита да убие Горбачов, Алън по някакъв начин винаги съумява да извърти фактите така, че да се превърне в героя на деня… и да продължи да действа по единствения начин, по който може – безпардонно!


Освен с политиката, Алън се занимава и с някои „странични” дейности – като например със своята бисексуална съпруга-нимфоманка, която повече от всичко на този свят мрази своя мъж и няма търпение той да умре. Алън, разбира се, не й остава длъжен и също не й спестява „любезностите” си. И за двамата обаче е изгодно да поддържат брака си по сметка… само трябва да се пазят от гибелната любов на своята половинка (която, ако не внимават, може да се окаже гибелна за самите тях).



Дясната ръка на Алън в политиката е сър Пиер, който е неговата пълна противоположност. Като цяло Пиер е добродушен (доколкото един политик в подобна среда може да бъде такъв), не е злопаметен и няма болни амбиции… и освен това е изключително глупав! По някакъв неведом начин Пиер винаги успява да оплеска нарежданията на Алън и да му създаде огромни главоболия. Алън въпреки това държи Пиер винаги изкъсо, защото е убеден, че може да спечели много повече власт и пари чрез него…



Комедийният сериал е приет изключително добре от публиката на Острова. Дали заради много острия си тон, или заради актуалните и интересни теми, които разглежда, поредицата е обичана както от критиците, така и от зрителите.

ИЗБРАНО