В първия кръг

За филма

Държава: Русия
Година: 2006
Жанрове: Драма

Режисьор: Глеб Панфилов

В ролите: Евгений Миронов, Игор Скляр, Инна Чурикова, Сергей Баталов, Андрей Смирнов, Дмитрий Певцов, Галина Тюнина, Ксения Качалина, Михаил Кононов


"В круге первом": 10-сериен телевизионен филм, екранизация по едноименния автобиографичен роман на Александър Солженицин.
До този момент се смята, че неговата проза е "некинематографична". Да опровергае това се заема режисьорът Глеб Панфилов, чийто филми отдавна са признати за класика в съветската и руската кинематография. Рядкост е, когато авторът на произведение участва в написването на сценарий за екранизация, но в този случай Солженицин активно участва и той е сценаристът на телевизионния сериал, негов е и задкадровият глас, звучащ в продължение на цялото филмово действие. Той предлага и актьора Евгений Миронов за ролята на своя прототип в историята. Сериалът е рекордьор по количество известни имена на минута екранно време. Участват множество забележителни актьори от различни поколения.


Действието се развива през годините 1949-50 в град Марфино, близо до Москва, където Глеб Нержин е арестуван и затворен в лабораторията за секретни изследвания. Неговият живот има стойността на дипломата му по математика. Той е включен в разработването на програма за телефонно подслушване под личното ръководство на Сталин.

Дипломата по математика определя цената на живота му.... Филм за победата на силния дух над тоталитаризма, стремящ се да стъпче личността с всички възможни методи.


Уеб сайт на филма: http://www.vkrugepervom.ru/

От 3 август 2009 г. по БНТ1.

1 епизод

Действието се развива в течение на три декемврийски дни през 1949 г. Съветски дипломат се обажда в посолството на САЩ и съобщава подробности за открадването на детайли за производство на атомна бомба. Разговорът е записан и предаден в секретния институт в Марфино, където затворници-инженери разработват апарат за секретна телефония по лична заповед на Сталин.

ИЗБРАНО