Изгубени в България: смъртта е част от живота в с. Мугла

22 ноември 2011 | 13:56 Дачев
В следващия епизод на “Изгубени в България” на 23 ноември Анна О’Нийл и Кори Олсън са в най-труднодостъпното село в България – Мугла, където хората, езикът и обичаите са от много старо време.

За американците Анна и Кори пътуването до село Мугла е най-страшното изживяване в България – пътят е много тесен, от едната му страна е планина, а от другата – пропаст, осеян е с дупки и свлачища, завоите са един след друг... Единственото превозно средство, с което жителите на Мугла пътуват до Смолян, е една стара УАЗ-ка, в която двамата се чувстват като във влакче на ужасите в много стар увеселителен парк.
В село Мугла смъртта е част от живота. Това Кори и Анна разбират от невероятната си домакиня Баба Асена, която е на 78 години и знае над 250 автентични народни песни. Преди време синът й умира и оттогава тя спира да ги пее – само рецитира текстовете. Баба Асена показва най-странния и непонятен за двамата американци обичай – подготовката за смъртта.

След като стигнаха до Мугла с УАЗ-ка, Анна и Кори се сблъскват с още едно чудо на съветското автомобилостроене – стара руска Лада. Една от най-големите мечти на Анна от както е в България е да кара Лада. И в село Мугла тя е на път да я сбъдне, но екзотичното возило няма нищо общо с колите с автоматични скорости, които Анна някога е карала. Седалките са странни, педалите са три, скоростите са ръчни и само четири, няма климатик, воланът се върти много трудно... Анна не проумява как хората шофират, използвайки двете си ръце, двата си крака, мислят за смяната на скорости и за съединителя и едновременно с това гледат пътя и пушат.

В Америка Анна и Кори не са виждали овце освен в зоологическата градина,  затова двамата отиват високо в планината над селото - в овчарник, където се сблъскват с предизвикателството да издоят 80 овце. Именно там ги връхлита истинска планинска буря. Подслонени от овчаря Карамфил, тримата си спретват едно българо-американско надпяване.
А по време на най-големия селски празник – Среде лято, -  Анна и Кори поздравяват жителите на Мугла с една много специална песен.



ИЗБРАНО