БНТ1 с 5 нови предавания

16 септември 2011 | 12:20 Дачев
От 19-ти септември 2011 в ефира на обществената телевизия излизат пет нови предавания, съобщи Севда Шишманова, директор "Програма БНТ1", на специална среща с журналисти днес в новото студио 3 на сутрешния блок "Денят отблизо".
Тя представи и лицата на новите телевизионни проекти

БНТ започва есенния сезон с ново съдържание, нова визия и нови проекти. В основата на промените е социологическо проучване за нагласите на аудиторията, проведено от Алфа рисърч в 5 града, с основен обект: каква обществена телевизия иска зрителят. Очакванията са за качествено съдържание, нови лица, скъсяване на дистанцията с публиката и компетентност на водещите и събеседниците.
Ръководителят на маркетинговото направление на БНТ Илона Станева представи проведените дълбочинни интервюта и групови дискусии, като изтъкна конкурентните предимства на БНТ: зрителят вижда обективност и се доверява, чистотата на езика и нивото на поднасяне на информацията, компетентността на водещите и липсата на негативизъм. Очертала се е и необходимостта от промяна на визуалната опаковка на програмата.

"Денят отблизо": ще представи човешки истории отблизо. За това предаване лошата новина не е първа; социалните интернет мрежи пък представят нашите приятели в непозната светлина - с техните интереси, хобита, мнения. Откъде обаче идва разликата между анонимния коментатор в интернет и поведението му пред камера? Водещата Мира Добрева ще кани тези интересни хора, които не са известни, но имат алтернативен коментар на събития, факти и новини. В предаването ще има и специален гост - известна личност в нетрадиционната му светлина.
Предаването ще върви от понеделник, 19 септември, всеки делничен ден от 10:15 до 12:00 ч. на живо, в две части: "Денят отблизо с Мира" и "Денят отблизо с Мария". Водещ на втората част е Мария Андонова, позната ни от предаването "Здраве". Продуцент е Art Code Entertainment ("Шоуто на Канала"). Във времето от 11 до 12 ч. няма да има "тежка медицина" - шоуто ще работи върху усмивката, начина на хранене, ще има еко рубрика за това, какво правим за околната среда, в която живеем - разказа Мария Андонова. Гостът пък вече ще ни разказва как самият той се грижи за себе си.

Шоуто на Мартина Вачкова "Жените", което до 8 септември вървеше от 10:15 ч., от понеделник 19 септември се премества в 12:35 ч. - след обедните новини и "Частен случай".

Асен Григоров със съпругата си Сибина Кръстева от 24 септември в 9:00 ч. ще правят съботен риалити лайфстал - "Животът и други неща". Семейното токшоу ще се излъчва на живо и извън студио - на приветливо място с дизайнерски мебели. Според известния водещ, телевизиите делят "сериозната част от силикона на поп-фолк звездите" и в резултат използваният език е далеч от реалността. В предаването ще се говори по начина, по който хората обичайно обсъждат нещата помежду си - леко, с чувство за хумор, а лошото не преминава в катастрофично. Сибина Кръстева увери, че уикенд предаването ще бъде пълно и с хубава музика, а гостите ще имат нова роля и ще правят неочаквани неща.
Авторският преглед на събитията ще пресъздава нормалния семеен живот на водещите. Те ще гледат телевизия, ще четат вестници, ще канят гости, ще ходят на театър, кино или бар, ще се виждат с приятели, а след това ще коментират всичко, което им се е случило.

Неделният блок на БНТ1 ще започва сутрин с тийнейджърско студио "ХАХ" на живо в ефир, продължава с предаването "БунтART" за 16-26-годишните младежи и уличната култура и ще завършва с продукцията на Чучков Брадърс "Ние и градът".

Неделното лайфстайл предаване "Ние и градът" бе представено от Борислав Чучков в отсъствието на водещия Кирил Христов - то ще бъде положително предаване, ще помага на хората да живеят в града. Чучков се стреми да промени съдържанието на "лайфстайл", като наблегне на градския начин на живот, алтернативното изкуство, TED-конференциите, здравословния начин на живот - велоалеи, здравословна бърза храна...
Предаването тръгва на 25 септември, неделя, в 11:00 ч. и в него ще участват експерти, предприемачи, известни личности, както и обикновени хора с необикновени истории. Темите ще бъдат предварително публикувани в социалните интернет мрежи, а въпросите ще се предават на гостите на предаването за коментар.

"БунтART" бе представено като експеримент, пълен с изненади дори за самите водещи. Предаването е базирано на тях - ще се прави от млади за млади. Стартът е на 25 септември от 10:30 ч. в крос-медиен формат: телевизия, интернет и онлайн радио (съвместно с "Тангра мега рок"). Млади артисти са публика и ресурс на идеи, стилистични похвати, жаргон и теми за дебат. Предаването създава среда за новото изкуство и култура, място за дискусия - как у нас да се реализират хората с идеи и талант.
Водещите Чочо, София и Едуард са избрани след нетрадиционен кастинг, протекъл различно за всеки от тях; продуцент е Красимир Стоичков. Очакват се и уеб репортажи от младежи в чужбина, а риалити експериментът "Предизвикателство" ще описва реалността чрез изкуство и акции в реална среда, реално време и реални участници.

Тийнейджърското "ХАХ" идва с екипа от досегашните "Яко" и "13+" и също ще се прави от млади за млади, от 25 септември, неделя, в 09:30 ч. Предаването ще живее с проблемите, емоциите и духа на юношите. Водещи са познатите Елица (11-класничка), Теди (студентка) и Ники (12-класник), които няма къде другаде да поставят въпросите си от типа "как се сваля гадже" или "защо се изпотявам"... В тематиката ще намерят място любовта, класните, бягството от час, но и мнението на юношите, ще има и провокации - обещават от екипа.

* * * * * * * *

Нови длъжности имат Роберт Ковачев и досегашният журналист Евгения Атанасова, която е приела поканата да премине на административна работа. Ковачев е шеф на "вътрешни продукции", а Атанасова - на "външни продукции". Според нея, ще има още промени във външните и копродукциите, а точно този тип предавания, представени днес, са най-модерното като тенденция в Европа. Евгения Атанасова току-що се е върнала от фестивал на Евровизия в Берлин.
Роберт Ковачев подчерта, че вече ще има рейтинг-прагове за всички продукции в БНТ, не само за външните. Това е новото в политиката на БНТ, допълни Севда Шишманова - ще се контролира развитието на предаванията, като им се дава между 2 и 4 месеца, за да достигнат плановите показатели за гледаемост и финансова възвръщаемост. Връзката със зрителите по този начин ще се следи, а в миналото ще останат личните договорки с продуценти и водещи.

Културният слот на БНТ променя своята концепция, дори ще се намали възрастовият праг на гостите. "Денят започва с култура" има нови водещи - Анна и Даниел, които ще коментират в ефир нови области с интересни хора. Във втория екип на предаването е Георги Ангелов, който се завръща в БНТ (познат е като водещ на "Салон на книгата") и с него и по-зрялата аудитория ще намира своята поколенческа адекватност.
Севда Шишманова опроверга слуховете за напускането на Андрей Захариев - той остава в БНТ и ще води предаване в неделя.


ИЗБРАНО