Мария Петрова: шанс на световното в Монпелие

23 август 2011 | 16:55 Дачев
 България спечели 8 медала – 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов на турнира за световната купа по художествена гимнастика, който се проведе в София. В медиите бе обявено, че това са новите „златни момичета” на България в най-красивия спорт. Мария Петрова, трикратна световна шампионка и настоящ вице-президент на техническата комисия по художествена гимнастика към Европейския комитет коментира представянето на нашите момичета в обзорното спортно предаване на ТВ+ „Спорт+”. 

„Много съм щастлива. Медалите са заслужени. Тези, които не успяват да изиграят без грешка съчетанията си, те и не стават първи. Тръгваме с желанието, че трябва да сме най-добри. Момичетата трябва да задържат нивото, което са постигнали”, каза в ефира на ТВ+ Петрова. Тя подчерта, че се е получило много добре турнирът за световната купа по художествена гимнастика да се организира точно един месец преди световното първенство в Монпелие. По думите й българските момичета са дали вече много сериозна заявка за класирането си след месец. 
 Освен ансамбъла, гордост на българите стана и Силвия Митева, която експертите определят като един много обещаващ състезател. Гимнастичката се представи брилянтно на топка, но съдийската оценка я остави на второ място. Победителката бе рускинята Дария Кондакова. „Кондакова е по-динамична състезателка и има много повече емоция в нея. Но не е добре да ги сравняваме, защото всяка си има своите добри и лоши страни. Почти сигурно е, обаче, че Митева ще вземе една квота на Световното”, коментира Петрова. 
 
Една от успешните български гимнастички Биляна Проданова не оправда очакването на зрители и треньори. Още преди месец треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илияна Раева заяви, че не е доволна от представянето й. „Последните месеци тя е тренирала много сериозно. Това се видя, но не е досьтатъчно времето, в което тя реши, че ще се подготвя по-сериозно и отговорно, абсолютно не е достатъчно, за да покаже най-доброто от себе си. А тя е състезател с огромни качества. Може би една от малкото, които имат всичко” - каза в студиото на „Спорт+” Мария Петрова. 
В ефира на ТВ+ тя сподели, че нейните колеги много са харесали залата „Арена Армеец” и са коментирали, че България може да стане домакин на световно първенство, разполагайки с подобно спортно съоръжение.

Пред камерата на „Спорт+” Илияна Раева сподели същото, като и разкри емоцията си след постигнатите успехи: ”Много съм доволна и щастлива. Страхотна игра на момичетата от ансамбъла, както и на Силвия Митева. И в най-смелите си мечти не съм очаквала, че след толкова години по този начин ще представим българската гимнастика на родна сцена. На ленти и обръчи моите момичета направиха всичко, нямаше място, където можеше да им бъде намалена оценката”.
 


ИЗБРАНО