СЕМ отложи лиценза на партийната ”Алфа ТВ”

22 август 2011 | 12:33 Дачев
Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи издаването на лицензия на телевизията на партия "Атака", съобщи на 16 август pari.bgАргументът е неясно финансиране.
Телевизията, която ще носи името "Алфа ТВ", не е предоставила на съвета доказателства за финансови възможности, липсва и финансов план към програмния проект. Затова СЕМ отлага решението си, като дава 7-дневен срок на телевизията да набави липсващите документи.
 
"Алфа ТВ" би могла да се финансира от членския внос на партията, защото уставът го позволява. В такъв случай обаче, - според разпоредбите на Закона за политическите партии - тя няма право да си набавя допълнителни приходи от реклама и спонсорство. Тоест, "Атака" трябва да се откаже от рекламата, ако иска да получи лиценз, коментират от "Пари".
"Алфа ТВ" кандидатства за обществен оператор с информационен и образователен профил.  Тя още кандидатства за национално покритие с 24-часово излъчване. Това е записано в документите, които собствениците са подали до СЕМ. Според тях, телевизията би трябвало да се разпространява по кабел и сателит, а не по интернет -  както твърдял лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров.

За първи път от създаването си, СЕМ ще трябва да вземе решение по регистрацията на телевизионен канал, притежаван от политическа партия. Според председателя на институцията Георги Лозанов, "за това няма правни пречки".
Законът за радиото и телевизията не регулира регистрацията на такива телевизии.
 


ИЗБРАНО