Коритаров: сериозната журналистика е в сериозна криза

4 май 2011 | 16:46 Дачев
Каква е разликата между интервю и разпит и има ли свободни медии в България

Журналистът Георги Коритаров гостува на Марк О’ Селски в предаването „На инат” по Нова телевизия. Още в самото начало на интервюто Коритаров извади любимия си атрибут – своята лула. Попитан, дали е изпушил лулата на мира с друг именит журналист - Кеворк Кеворкян, след бурни скандали в медиите преди няколко години, - Коритаров отговори, че не знае дали „този човек” още пуши, като стана ясно, че конфликтът помежду им никак не е завършил.
Коритаров призна, че слуховете за приятелството му с Алексей Петров са верни, но категорично отрече другите: че скоро ще поеме управлението на свързвания с Петров вестник „Галерия”. „Алексей Петров ми е приятел и аз не го крия, но нямам никакви планове да правя вестник с него и да имаме каквито и да било други отношения, освен приятелството, доколкото е останало такова понятие в България”. Коритаров подчерта, че не обръща внимание на жълтата преса, защото така животът му бил по-спокоен. Той препоръча това на всички по отношение на този тип медии.
На въпрос - дали отношенията му с Трактора влияят на точната оценка за управлението на Бойко Борисов, Коритаров не даде ясен отговор. Вместо това припомни, че познава и двамата от времето, когато са били доста близки и са се ползвали с взаимно уважение, дори чисто професионално.

Според Коритаров, всичко извън неговата пещера и студиото „На инат” е грозна магарешка кашлица, а в България сериозната журналистика е в сериозна криза.
Ден преди това водещият на „Свободна зона” по ТВ+ даде интервю за информационна агенция „Блиц”, в което сподели, че са  малко медийните бункери, в които има свобода на словото. „Пещерата” в моята „Свободна зона”, „Гореща точка” на Бареков – за други не се и сещам. Въпреки че да си свободен в „Пещера” е особено чувство и едва ли е идеал за правене на журналистика... Дори от пещера имам предавания, които са отразени от световни медии и имат международна информационна стойност. Голяма журналистика може да се прави и в пещера”, каза Коритаров, добавяйки „не съм фотомодел, за да си струва само да ме гледат, без да ме слушат. Искам да правя сериозна журналистика. В момента за мен това е възможно само в „Свободна зона” по ТВ+”.

В един момент от раговора си с нестандартния водещ, Коритаров помоли „да извади инструмента си”, а от своя страна водещият на „На инат” подчерта, че няма да „играе по свирката” на журналиста. В крайна сметка Коритаров извади лулата си и каза, че тя му създава интелектуален комфорт.

* * * * * * *

Тази вечер гост на анимационното магаре ще бъде Джоко Росич. Двамата ще си поговорят за това как залязват звездите в България, какво е пенсията ти да е колкото кило череши и лесно ли е да умреш 30 пъти на кино. Съжалява ли Джоко Росич, че е избягал именно в България и къде го ценят повече – чуйте неговото признание тази вечер в 23.00 ч. по Нова ТВ.

Днес музикантите от БТР ще закрият вечерното шоу. В началото на седмицата Марк О’Селски и бендът на Дани Милев стартираха инициатива в подкрепа на българската музика, с която застават зад нашия представител на „Евровизия” тази година – Поли Генова – в Дюселдорф. Поли е част от екипа на вечерното шоу „На инат” още от неговото създаване. Сред изпълнителите, които ще подкрепят кампанията, са Графа, Янка Рупкина, БТР, Мариана Попова, Орлин Павлов, Любо от „ТЕ” и Рут Колева. Всички те ще закриват вечерното шоу „На инат” всяка делнична вечер до 12 май.




ИЗБРАНО