„Бон апети” с Лора и Стоян по Нова ТВ

30 март 2011 | 13:23 Дачев
Двама млади и много симпатични готвачи ще бъдат лица на новия кулинарен сериал. Премиерата е на 11 април - всеки делничен ден, веднага след „Здравей, България”
Предаването няма нищо общо с познатите досега класически кулинарни формати. „Бон апети” ще разказва за удоволствието  – да пазаруваш, да експериментираш в кухнята, да готвиш за приятели. Ето защо, няма да бъдат представяни само рецепти, а начина на живот на модерните млади хора – креативен, разнообразен, здравословен, забавен, динамичен. Такива са и двете лица на предаването – Лора и Стоян.

Тя обича експериментите, умее да превръща изключително здравословни продукти в истински празник за небцето, вкарва изненада във всяка традиционна рецепта и знае не само какво значи да живееш на малък остров, но и как се готви за голям ресторант. Кулинарният талант на Стоян е открит в Съединените щати, където е и началото на кариерата му. Той умее да превърне едно меню в пътешествие, една чиния - в произведение на изкуството, един продукт - в преживяване. Двамата ги обединява убеждението им, че готвенето е преди всичко забавление.

В днешно време все повече хора са принудени да се хранят бързо, на крак, а храната е наслада, радост, преживяване. Бягайки от стреса, в търсене на удоволствието, все по-често младите хора превръщат готвенето в свое хоби. „Бон апети” ще дава идеи не само за това какво и как могат да сготвят, но и ще показва къде да намерят подходящите съставки, как да ги избират и комбинират.
В изобилието от стоки, свързани с кулинарията, „Бон апети” ще подсказва на своите зрители какво могат и трябва да опитат. Лора и Стоян ще търсят нови или добре забравени стари продукти, ще показват непознати или изчезващи техники за обработка на храните, ще намират уреди, които правят готвенето по-лесно, по-забавно, по-красиво.
За „Бон апети” естетиката в храната е точно толкова важна, колкото и качеството на всеки един продукт. Красиво подредените чинии ще намират своето място на подходящо декорирана маса, за да доставят удоволствие не само на зрителите и на самите готвачи, но и на приятели, интересни, забавни, странни гости, на цели компании.

Третото действащо лице в шоуто ще бъде светът извън студиото. Лора и Стоян ще обикалят София и страната, търсейки нови хранителни изделия, интересни магазини, добри ресторанти, уютни кафенета и сладкарници, интересни рецепти. Любовта им към качествените продукти ще ги мотивира да пътуват, стигайки до местата, където се ражда и отглежда храната ни. Интересът им към кулинарното изкуство ще им позволява  да търсят вдъхновение в ястията на различни майстори - професионални и хоби готвачи.

Човек е това, което яде. „Бон апети” ще се стреми да направи хората по-щастливи, показвайки им красивия свят на храната, забавлението, наречено готвене, изкуството, наречено кулинария, радостта от това да доставиш удоволствие на хората около теб.

Храната е общуване и затова студиото няма да е просто кухня, а място, на което се случва животът. В него готвачите ще търсят идеи в интернет, ще  експериментират и творят, ще отглеждат подправки, ще консервират храни, ще канят гости около масата в дневната, с които ще споделят приготвеното… Ето защо, „Бон апети” има амбицията да се превърне в истински кулинарен сериал за своите зрители.

* * * * *

Кулинарното предаване под името "Бон апети" се излъчваше 8 години по bTV, но през август 2009 г. екипът му се раздели с водещия Иван Звездев, който от 31 август същата година започна свое ново предаване като продуцент и водещ - "Кухнята на Звездев".

"Здравей, България" ще започва в 06:30 ч. и ще закрива в 09:00 ч., ще следва половинчасовото "Бон апети" и от 09:30 ч. продължава "На кафе" с Гала, уточняват от медията.