Васа Ганчева напуска БНТ, спират ”Вкусът на живота”

30 ноември 2010 | 17:49 Дачев
След десетки години работа на "Сан Стефано", Васа Ганчева е подала молбата за напускане на БНТ - съобщи във вторник, 23 ноември, сайтът  vsekiden.com Сайтът се позовава на сестра й Вера Ганчева, която е потвърдила новината.
Причината е "липса на диалог с новото ръководство". Според Вера Ганчева, всичко има своята предистория и започва преди няколко месеца, когато срещу Ганчева е подета целенасочена политика, като в началото просто било намалено времето на “Вкусът на живота”, а след това имало е други рестрикции срещу продукцията й. Опитите на режисьорката да установи диалог с ръководството били напразни и така се стигнало да решението да се раздели с медията, на която тя посвети живота си. Дори след като го огласила обаче, водещата не била извикана на разговор, което допълнително я мотивирало да сложи край на епохата БНТ в кариерата си.

На страницата си във "Фейсбук" доайенът на телевизионната режисура у нас е написала: "Гледайте в петък, 26 ноември, последното предаване на "Вкусът на живота с Васа Ганчева", която омерзена и погнусена напуска БНТ след 40 г. труд там!".
От телевизията съобщиха, че живата история на БНТ Васа Ганчева е уведомила официално за напускането си.

В официалното съобщение, изготвено от новия началник отдел „Връзки с обществеността“ Силвия Симова, се казва: „Предаването „Вкусът на живота” на Васа Ганчева при направения анализ на програмната продукция на БНТ е получило оценка, която предполага автоматично отпадане от програмната схема. Независимо от това редколегията на програмна дирекция на БНТ 1 е дала шанс да бъде представена нова концепция на предаването, за да сe потърси възможност да бъде запазено тематичното му присъствие в ефир. Последвалите предложения са разгледани от редколегията, но не са получили одобрение и като предложение, което й е било отправено е предаването да намали своето времетраене от 54 на 27 минути. Предаването „Вкусът на живота” при направения финансов анализ се оказва, че е едно от предаванията с най-високи хонорари в БНТ. Не е била извършена и поисканата корекция във финансовите параметри. Васа Ганчева е информирала официално ръководството на БНТ, че напуска медията. Това е въпрос на личен избор.”

В петък, 3 декември, вместо предвиденото за 16:35 ч. издание на "Вкусът на живота", ще се излъчи повторение на документалния филм "Северът", уточняват от БНТ за Дир.бг.


ИЗБРАНО