Нов проект на БНТ за българско кино: ”Пътуващото кино на екран”

29 септември 2010 | 13:18 Дачев
"Пътуващото кино на екран" – 10 емблематични филма от последните 10 години
От 4 октомври започва нов проект „Пътуващото кино на Екран” в понеделник вечер след централната емисия „По света и у нас” в рубриката „БНТ представя”. Той е свързан с националната кампания 2010 г.- година на българското кино, в която НФЦ и Арт Фест показват филми от последното десетилетие в импровизирани кино салони в страната. В проекта ще бъдат представени новата вълна режисьори на десетилетието на игрални и документални филми, които върнаха зрителите в залите. 10-те най-добри български филма, които БНТ ще покаже са: „Източни пиеси”, „Писмо до Америка”, „Дзифт”, „Коридор № 8”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Емигранти”, „Пазачът на мъртвите”, „Мила от Марс”, „Маймуни през зимата” и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Филмите ще бъдат представени от звездите в тях в специален модул.
Водещият на рубриката Албена Александрова е завършила немска филология в СУ "Св. Климент Охридски", следвала е и в Хумболтовия университет в Берлин. Десет години преподава германистика в СУ, след което работи в телевизия ARD в Германия и накрая намира призванието си в сутрешния блок на БНТ. Докато е в университета, Албена води модни спектакли в НДК, по стечение на обстоятелствата започва да се занимава с телевизия. Предлагат й да замине за Германия, за да адаптира новогодишната програма на първи канал на националната немска телевизия за нуждите на БНТ. След това получава покана за работа в ARD. Водещата прави понеделнишката рубрика "БНТ представя". В предаването се разказва за новите документални, игрални, анимационни филми и сериали, телевизионни театрални постановки у нас. То буди въпроси, разразява спорове "за" и "против" филмите, които представя броени минути преди излъчването им по БНТ.

Кратки анотации на филмите:

„Писмо до Америка” 2000
Режисьор: Иглика Трифонова
Сценарист: Иглика Трифонова
Актьори: Петър Антонов, Красимир Доков, Филип Аврамов, Анди Барет, Мая Новоселска, Ана Пападопулу, Жорета Николова
За филма
Емигриралият в САЩ Камен катастрофира и изпада в кома. От американското посолство в София отказват виза на най-добрия му приятел Иван.
В отчаянието си той тръгва да търси бабата на Камен. Тя знае стара народна песен, която според легендата прогонвала смъртта.
На път за нейното село Иван среща всякакви хора и снима техните истории с видеокамера, изпълнен с надежда, че приятелят му ще оживее и ще ги види.
Бабата вече е умряла, но песента още се пее. Дали силата й ще стигне до другия край на земята?
Филмът спечели специалната награда на журито, наградата на Съюза на филмовите критици и "Горчива чаша" на Факултета по журналистика в СУ. Милчо Левиев отнесе приза за музика, а актрисата Анна Пападопулу спечели учредената т. г. от културното министерство и "Бояна филмс" награда на името на Невена Коканова.

„Емигранти” 2002
Режисьор: Ивайло Христов, Людмил Тодоров
Сценарист: Людмил Тодоров
Актьори: Деян Донков, Валери Йорданов, Атанас Атанасов, Иван Радоев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева, Нона Йотова, Искра Радева, Маргита Гошева, Параскева Джукелова
За филма
Трима приятели Миро, Шпера и Юри са безработни и едва свързват двата края. Заплетени в сложни, истерични взаимоотношения с близките си, те сякаш са емигрирали от семействата и страната си. Провокирани от мистериозно телефонно обаждане, тримата тръгват на път с надеждата да променят живота си. На места забавен и смешен, на места тъжен, филмът изследва духовната емиграция на младите хора в България.
Получава голямата награда "Златната роза" на XXV-ия юбилеен фестивал на българското кино във Варна. Награда за най-добър български филм от Международния филмов фестивал в София, 2003

„Пазачът на мъртвите” 2006
Режисьор: Илиян Симеонов
Сценарист: Илиян Симеонов
Актьори: Пламен Сираков, Ицхак Финци, Самуел Финци, Николай Урумов, Владко Георгиев, Валентин Танев, Диана Добрева
За филма
На гробището в голям български град живее и работи сериозен 13-годишен сирак – Малкия. Израснал сред мъртвите, той разбира по свой начин живота и лесно разпознава смъртта. На него разчитат и приятелите му – нещастен Старец, бивш политически затворник, който иска вече да умре, и гримьорът на покойниците в гробището – пропаднал Художник, който все още мечтае да нарисува своя шедьовър. Малкия решава да им помогне – след като човек цял живот е живял като куче, заслужава поне да умре щастлив.
Награда за режисура, Награда за женска роля на Диана Добрева, Награда на Кодак за операторско майсторство, Варна, 2006
Награда за мъжка роля на Владимир Георгиев, Награда за музика на Теодоси Спасов, Годишни филмови награди на ИА „НФЦ“, 2007

„Коридор №8” 2008
Режисьор: Борис Десподов
Сценарист: Борис Десподов
За филма
„Коридор №8 представя моментални снимки от разбитите пътища и полетата, през които някой ден ще минава междуконтиненталния трафик, в съчетание с трагикомичен пътепис от регион, в който мечтата за мъничко щастие - магазинчета, гарантиращи оцеляването – става повод за взаимна неприязън и всякакъв тип ежедневни странности. Една доста различна гледна точка към обединена Европа”.
Бернд Будер
В секцията „Международен форум на новото кино“ печели наградата на „вселенското жури“. На Канадския международен документален филмов фестивал „Хот Докс“ за Коридор №8 Борис Десподов печели награда на HBO за изгряващ талант в документалното кино. На филмовият фестивал в Сараево печели наградата „сърцето на Сараево“ за най-добър документален филм. На МКФФ „Златен витяз” 2009 печели наградата за най-добър пълнометражен филм.

„Мила от Марс” 2004
Режисьор: Зорница София
Сценарист: Зорница София
Актьори: Асен Блатечки, Любомир Попов, Йордан Биков, Васил Василев-Зуека, Велико Стоянов, Весела Казакова, Златина Тодева
За филма
Тя бяга. Не знае къде, но знае от кого и от какво. От мелачката на близки и далечни бардаци, за които вече е дораснала. Парче месо, което търси спасение.
Случаен камион ще я докара в някакво гранично село, на някаква ничия земя. С някакъв луд и някакви старци. Парчета хора на глътка марихуана от вечността. Забравени от смъртта, те си свиват цигарите с канабис, отглеждан за някаква мутра.
Голяма награда „Златна роза“ (поделена с „Изпепеляване“) на 26 Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, 2004
Награда за женска роля на Весела Казакова на 26 Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, 2004
Награда „Горчива чаша“ на 26 Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, 2004
Награда на СБФД за дебют на 26 Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, 2004
Награда „Въло Радев“ на 26 Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, 2004
Голяма награда за най-добър филм в региона, Сараево, 2004
Специална награза за изключително ансамблово изпълнение, Сараево, 2004<
Награда „Кодак“ за най-добър български филм, София Филм Фест, 2004
Награда „ФАСБИНДЕР“ и награда на екуменическото жури, Манхайм-Хайделберг, 2004

„Маймуни през зимата” 2006
Режисьор: Милена Андонова
Сценарист: Милена Андонова
Актьори: Филип Трифонов, Стефан Мавродиев, Асен Блатечки, Тончо Токмакчиев, Мартина Вачкова, Диана Добрева, Ангелина Славова, Бонка Илиева-Бони, Адриана Андреева
За филма
60-те години на миналия век, един цигански катун. Дона е бедна, но това не й пречи да мечтае, да мечтае за щастие и красив живот с въображаемия любим мъж. Действителонстта, за жалост, е много по-различна, изпълнена с болка и разочарование. Мъжете в живота й идват и си отиват, оставяйки след себе си поредната разбита мечта и дете, за което надали ще се поинтересуват.
Началото на 80-те, София. Лукреция е изпълнена с амбиции и планове за бляскаво бъдеще студентка по право. Той идва от романтичната Франция и може да й даде всичко, за което е мечтала, но преди това Лукреция трябва да се бори за своята любов.
2001 г. Тана има всичко – успешен брак, семейство, кариера, финансова обезпеченост. Но в живота й все пак липсва нещо – дете. Детето, което Лазар не може да й даде.
Награда за най-добър филм в състезателна програма „На изток от запад“, Карлови Вари, 2006
Кинофестивал „Златната роза“, Варна, септември 2006 — Голямата награда за българско кино „Златната роза“, Награда за операторско майсторство на Рали Ралчев и други отличия (за изпълнителките на главните роли)
Награда за женска роля на Диана Добрева (включително и за „Пазачът на мъртвите“)
Награда „Въло Радев“ за обещаващ дебют в игралното кино на Милена Андонова
Награда „Невена Коканова“ за обещаващ филмов дебют на актриса за Ангелина Славова
Награда на асоциация „Академика“, Варна, 2006
Национален филмов център, София — най-добър игрален филм за 2006 г.
Национален съвет за кино, 2006 — българската номинация за „Оскар“

„Проблемът с комарите и други истории” 2007
Режисьор: Андрей Паунов
Сценарист: Андрей Паунов, Лилия Топузова
За филма
Ужасяващата история на местния концентрационен лагер и вероятните вредни ефекти от атомните амбиции на Белене са доста прикрити в ежедневните разговори на местните жители. Вместо това комарите – една тегоба, която е останала постоянна въпреки основните занимания в града – са постоянен предмет на дискусии.
Лондон – Наградата „Гриърсън” на Британския филмов институт за най-добър пълнометражен документален филм; Кан 2007 - "Седмица на критиката" програма; Карлови Вари ’07 – Диплом за пълнометражен документален филм; Призрен (Косово) – Голямата награда; Мотовун (Хърватия) – Голямата награда „От Албания до Австрия”; Сараево – Наградата за човешки права; „Златен ритон” (Пловдив) – Награди за операторско майсторство и за продуцент; Торонто – програма „Реалност в ролка”;

„Източни пиеси” 2009
Режисьор: Камен Калев
Сценарий: Камен Калев
Оператор: Юлиян Атанасов
Музика: Жан-Пол Уол
В ролите: Христо Христов, Ованес Торосян, Саадет Исил Аксой, Николина Янчева, Хатидже Аслан, Иван Налбантов
Продуценти: Стефан Пирьов, Камен Калев, Фредрик Зандер
За филма
Двама братя, изгубили връзката помежду си, внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги, отскоро член на неонацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство. От Георги се очаква активно участие в по-големи акции и той поставя под съмнение сериозната си ангажираност в групировката, докато Ицо си задава въпроса дали красивото турско момиче, спасено от него, не би моглo да го спаси от тъжния му живот в София. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си е да открият отново път към себе си и към другия.
Нафреди: Кан ’09 – „Петнайсетдневка на режисьорите”; Токио ’09 – най-добър филм, режисьор, актьор (Христо Христов); Варшава ’09 – най-добър филм в „1-2 competition”; Братислава ’09 – най-добър режисьор, актьор (Христо Христов), награда на eкуменическото жури; Ещорил ’09 – награда на журито; Анталия ‘09 – награда на младежкото жури; Сараево ’09 – награда CICAE;

„Дзифт” 2008
Екип: Режисьор: Явор Гърдев; Сценарист: Владислав Тодоров; Продуцент: Георги Димитров, Илиян Джевелеков, Матей Константинов
В ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич
За филма
Филмът реализира атракционно пътуване назад във времето към една вече разпиляна социалистическа действителност по жанровите закони на черния филм. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят - светът на социалистическа София.
Награда за мъжка роля на Михаил Мутафов, Награда за операторско майсторство на Емил Христов, Извънредна награда на журито за монтаж, Награда на критиката и Награда за продуцентство на „Ню Бояна филм“, „Златна роза“, Варна, 2008
Награда „Сребърен Свети Георги“ за най-добра режисура и Награда на журито на Руската федерация на киноклубовете, Москва, 2008
Специалната награда на журито за режисура на Явор Гърдев, Награда „Галя Бъчварова“ за изключително постижение на режисьора Явор Гърдев и Награда на СБФД за операторско майсторство на Емил Христов, „Златна ракла“, Пловдив, 2008
Награда за най-добър български игрален филм от Междунардния фестивал „София филм фест“, 2009
Специална награда за най-добра режисура на Явор Гърдев от Фестивала „На изток“ за цетрално- и източноевропейско кино, Висбаден, Германия, 2009

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” 2008
Режисьор: Стефан Командарев
Сценарист: Стефан Командарев
Актьори: Стефан Вълдобрев, Христо Мутафчиев, Николай Урумов, Мики Манойлович, Васил Василев-Зуека, Carlo Ljubek, Ана Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Dorka Gryllus
За филма
България, 1980 г. Безоблачното детство на Алекс в идиличното социалистическо общество на провинциалния град е помрачено. Баща му Васко се забърква в неприятности с режима. Милицията изисква от него да шпионира дядото на Алекс Бай Дан.
Германия, 2006 г. Алекс и вече поостарелите му родители за първи път са заедно на път за България. В малкото провинциално градче Бай Дан и жена му трескаво се готвят да ги посрещнат… Но колата катастрофира – Яна и Васко са мъртви, а Алекс е в болница.
“Светът е голям” вече има близо 30 международни награди, между които 5 награди за най-добър филм и номинация за чуждоезичен „Оскар” - филмът бе включен сред 9-те претенденти за Наградата на академията.



ИЗБРАНО