Емил Стойчев идва в „Антракт”, интервю с Доньо Донев

28 юни 2010 | 13:13 Дачев

Най-скъпо продаваният български художник в света Емил Стойчев ще бъда гост в „Антракт” по Pro.bg. До края на седмицата водещият Борис Георгиев ще представи и неизлъчвано досега интервю с аниматора и художник Доньо Донев
Този вторник, 29 юни, специален гост в културното предаване ще бъде Емил Стойчев. Роденият в София, но живеещ от 1991 г. в Париж българин е най-скъпо продаваният в света наш художник. Наричат го „поета с четката”, сравняват неговата „непосредствена актуалност” със световни гении като Гойя и Пикасо. Самият художник определя стила си като „фантастичен реализъм”. Емил Стойчев е и единственият наш автор, който представя Източна Европа в каталога на аукционна къща „Друо”. Великият българин е носител на орден "Стара планина" I степен, две отличия на името на Владимир Димитров - Майстора (1979,1985) и голямата награда на Международното жури през 1989 г. - "Златен Езоп". Какво предстои да се случи в професионален и личен план на художника и човека Емил Стойчев зрителите ще разберат този вторинк от 10.00 часа в ефира на PRO.BG.

Освен новостите около Емил Стойчев, водещият Борис Георгиев е подготвил и специално интервю от пет части с великия български аниматор и художник Доньо Донев. Самият той споделя, че това е най-проникновеното и лично интервю, което е давал някога, тъй като по неясна и за него самия причина е разголил напълно душата си, стремейки се да „помогне” на хората да се докоснат до величието на изобразителното изкуство.

До края на седмицата Борис е подготвил за своите зрители и материали, посветени на личности като Катрин Хепбърн, от чиято смърт се навършват 7 години, художника Едварт Мировски и U2.

„Антракт” се излъчва всеки делничен ден от 10.00 часа по Pro.bg.
 



ИЗБРАНО