БНТ - финал на Голямото четене”

20 март 2009 | 19:54 Дачев
Българската национална телевизия ще излъчи на живо от зала 2 на НДК на 22 март (неделя) от 20.50 ч. заключителното предаване на кампанията "Голямото четене", в което ще бъде избран любимият роман на българските читатели.
В този час ще бъдат отворени 12 нови телефонни номера - по един за всеки от романите-финалисти, които ще бъдат обявени по време на предаването. Гласуването чрез тях ще продължи два часа, а подадените гласове ще бъдат добавени към получените до 21 март резултати.

Романите финалисти са "Властелинът на пръстените" от Джон Толкин, "Време разделно" от Антон Дончев, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма, "Железният светилник" от Димитър Талев, "Майстора и Маргарита" от Михаил Булгаков", "Малкият принц" от Антоан дьо Сент-Екзюпери, "На изток от рая" от Джон Стайнбек, "Осъдени души" от Димитър Димов, "Под игото" от Иван Вазов, "Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс, "Сто години самота" от Габриел Гарсия Маркес и "Тютюн" от Димитър Димов.

Кампанията "Голямото четене" е по формата "The Big Read" на обществената британска телевизия Би Би Си и започна у нас на 5 октомври 2008 г. На 21 декември бяха представени романите в класацията от номер 100 до 13-о място. Дванайсетте романа, събрали най-много зрителски гласове, бяха обявени по азбучен ред като "финалисти". От този момент зрителите продължиха да гласуват само за тези 12 заглавия.
Сайтът на кампанията е 4etene.bnt.bg. В рамките на цялата инициатива читателите гласуваха чрез всички мобилни оператори с кратки текстови съобщения, с кратки обаждания или изпращаха писма на адреса на БНТ - ул. "Сан Стефано" 29 в София. БТА е медиен партньор на "Голямото четене". Останалите медийни участници са БНР, "Дарик радио", вестниците "Капитал", "24 часа" и "Монитор".


ИЗБРАНО