БНТ: възможно е да спрем участието си в Москва, финансови санкции

24 февруари 2009 | 21:31 Дачев
Българската Национална Телевизия за пети пореден път отговорно и професионално организира конкурса “Българската песен в Евровизия”. Изборът на кандидатите мина през зрителски вот в предаването “Бъди звезда”, селекционна комисия от професионалисти, професионално жури в Полуфинала на 24 януари и чрез зрителско гласуване на 21 февруари в зала 1 на НДК, по време на Финала на конкурса. Победи песента “Illusion”, в изпълнение на Красимир Аврамов /19 553 гласа/ .
Изборът й предизвика вълна от негодувание сред музикалната гилдия, заради нестабилността на изпълнението. Появиха се и крайно негативни мнения, определящи изпълнителя й като “пълен непрофесионалист”.

При така създалата се ситуация БНТ се чувства длъжна да заяви своята позиция, в съответствие с обществените и национални отговорности, които носи.
Регламентът бе съобразен с европейските изисквания, проверен четирикратно, утвърден, публикуван и спазен напълно и пунктуално и от националната медия и от участниците тази година. В настоящия момент ние се стремим да проверим докрай качествата на изпълнителите на песента и да внесем в нея допустимите корекции, с които да я направим конкурентоспособна на другите песни от европейския конкурс и с шансове за максимален успех. В случай, че това не ни се отдаде, бихме призовали нейните автори и изпълнителя й да се откажат от участие в конкурса. Ако получим отказ на това наше предложение, пред нас ще стои и възможността да спрем участието си в Москва – факт, заради който ще ни бъдат наложени финансови санкции и условия за последващо участие от страна на EBU /Европейския съюз за радио и телевизия - бел.ред./.

Колкото до преценката ни за необходимите качества на песните-участнички в конкурса “Българската песен в Евровизия”, ние вече сме я дали с трите песни, които сме продуцирали в него: на Поли Генова (второ място), Мариана Попова (трето място) и Графа (пето място).

Българската национална телевизия дава възможност на всички, които се вълнуват от създадената ситуация, да заповядат в предаването “Бъди звезда”, в четвъртък /26.02./ в студиото ни в НДК - зала 2 в 20:30 часа, за да изкажат своето мнение по темата “Изборът ни за Евровизия 2009”. В токшоуто ще бъдат поканени фирмата-преброител, опонентите на песента, нейните привърженици, членове на журито от Полуфинала, представители от изминалите ни участия и самия Красимир Аврамов, който да изпълни песента си отново, за да докаже вокалните си възможности.

Вярваме, че заедно ще достигнем до най-доброто и най-справедливо решение за българското представяне в “Песенния конкурс на Евровизия 2009”!


ИЗБРАНО