Джаз концерти по БНТ1 от днес до края на септември

12 септември 2022 | 13:39 Дачев
Обществената телевизия ще пренесе зрителите на сцените на джаз фестивалите в Банско и Боровец  
 
От 12 септември (понеделник) до края на месеца, от 23:25 ч., БНТ1 ще излъчва всяка делнична вечер едни от най-ярките концерти от джаз фестивалите в България това лято. Зрителите ще могат да се насладят на джаз фестивала в Банско (провел се от 6 до 13 август) и Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец (5 - 9 август).
 
Джаз слотът стартира с концертите от Банско, с които градът отбеляза 25 години като емблематична джаз дестинация в България.
Наред със световни имена като барабаниста Били Кобъм и една от боса-нова кралиците Розалия де Соуза, зрителите ще видят концертите на бразилеца Игор Уилкокс с неговия квартет и Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер. 
 
Международният проект АРИФА също ще участва в програмата с Живко Василев (кавал), барабаниста от Турция Едиз Хафизоолу с неговия проект „Наздраве“, австрийския „джаз експорт“ Marina&The Kats, както и две джаз дами – Дафна Леви (Израел) в проект с български музиканти и Арпи Алто (Армения) с композитора и пианист Любомир Денев.
 
На 26 септември (понеделник) музикалните вечери по БНТ1 продължават с първия от общо петте концерта на джаз звезди, взели участие в дебютното издание на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец.
 
Телевизионният канал ще ни срещне с реге звездата Джулиан Марли и неговата група, квартета на италианския джаз пианист Антонио Флинта и Красимир Желязков с проекта „Монтуно-БГ“. Сред останалите изпълнители са Биг Бенд на БНР със солисти и диригент Антони Дончев, както и експерименталният южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), който гостува в България за първи път.


ИЗБРАНО